Gútai katonát is kitüntettek Afganisztánban

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Gútai katonát is kitüntettek Afganisztánban

2014.09.27 / 08:20
Rangos elismerésben részesültek a szlovák katonák az afganisztáni küldetésben, köztük NATO-érmet kapott a gútai Jezsó Tamás is.

Rangos elismerésben részesültek a szlovák katonák az afganisztáni küldetésben, köztük NATO-érmet kapott a gútai Jezsó Tamás is.

A szlovák zászló levonásával a kandahári táborban hivatalosan is véget ért a szlovák katonák afganisztáni küldetése. Martin Glváč védelmi miniszter megköszönte a résztvevő katonák munkáját. „Afganisztánban befejezte operációs munkáját a szlovák katonák huszonkettedik csoportja. Nemcsak ők, hanem minden katonánk hatalmas munkát végzett itt és a legmagasabb szinten képviselték Szlovákiát, amiért köszönettel tartozom nekik.” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, emlékezni fog azon katonákra, akik életüket adták.  Majd emlékérmekkel tüntettek ki a résztvevő katonákat.

Nem spórolt a dicséretekkel Zoltán Iboš, a szlovák katonaállomány parancsnoka sem. Büszke vagyok arra, hogy koalíciós partnereinknél általánosan ismert fogalommá vált katonáink megbízhatósága és bizalma, ám ne feledjük, hogy küldetésünk az alakulatainkhoz és családjainkhoz való visszatéréskor ér ténylegesen véget.” – fogalmazott beszédében a parancsnok.

A szlovák katonák munkájával való elégedettségét fejezte ki Michael Bills, vezérőrnagy is, aki kiemelte a katonák megbízhatóságát, becsületességét és a munkák végrehajtásához való hozzáállását. Ezek után a katonák megkapták a NATO-érmeket, amivel megköszönték a küldetésükben elvégzett rendkívül magas színvonalon végzett munkájukat.

Elismerésben részesült a gútai Jezsó Tamás katona is. „Eddigi munkám során csupa jó katonával találkoztam, akiket a legközelebbi barátaimnak tartok. A Vörös Harcosok kollégáimat is barátaimnak tartom. Köszönöm a támogatásukat! – nyilatkozta megkeresésünkre Jezsó.

Év végén befejeződik a Nemzetbiztonsági Közreműködő Erő (ISAF) munkája, ám a küldetés más formában folytatódik, a NATO egyfajta támogató küldetésben vesz részt, amihez Szlovákia is bekapcsolódik. Az új misszióba hatvanöt katonát küld az ország.

Borka Roland

Forrás: szlovák védelmi minisztérium, army.mil, TASR

 

Képaláírás: A gútai Jezsó Tamásnak Uffe Holstener, ezredes a Kandahar Airfiled helyettes parancsnoka tűzi fel a NATO-rendjelet 2014. szeptember 22-én, hétfőn, az afganisztáni Kandahar Airfieldben Szlovákia katonai küldetésének záróünnepélyén.