Angyal Tamás: "Mindig megoldjuk!"

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Angyal Tamás: "Mindig megoldjuk!"

2014.11.12 / 17:48
Angyal Tamás: "Mindig megoldjuk!" Nemcsak a számítástechnika terén, hanem az élet valamennyi területén ügyeskedik. Megoldjuk. Ez már kétségkívül összefonódik az általa képviseltekkel. Társtulajdonosa az ATECH.NET vállalkozásnak, amit nagyon sokan ismernek nemcsak Gútán, hanem Szlovákia valamennyi szegletében. Számára mindennapos dolog a folyamatos fejlődés-fejlesztés, ezt képviseli cégében is. Most új képviseletre készül, a városi önkormányzat tagja szeretne lenni.

Nemcsak a számítástechnika terén, hanem az élet valamennyi területén ügyeskedik. Megoldjuk. Ez már kétségkívül összefonódik az általa képviseltekkel. Társtulajdonosa az ATECH.NET vállalkozásnak, amit nagyon sokan ismernek nemcsak Gútán, hanem Szlovákia valamennyi szegletében. Számára mindennapos dolog a folyamatos fejlődés-fejlesztés, ezt képviseli cégében is. Most új képviseletre készül, a városi önkormányzat tagja szeretne lenni.

 

Váratlanul érkezett a bejelentés, képviselő szeretne lenni. Miért határozott úgy, hogy megpróbálja?

Igazából nem akartam az lenni. Csak azt tudtam, tenni akarok valamit Gútáért. Az ez irányú ambícióimat Tibor ébresztette fel bennem. Korábban a hellóGúta szinten kapcsolódtunk, s ma már ezek a választások is valamilyen szinten összekötnek minket. Így ez közös célunk, ezért jó volna, ha együtt csinálnánk, és akkor hatékonyabb lehet. S ez miatt döntöttem el, megmérettetem magam ezeken a választásokon.

Mennyire van politikai vénája?

Nem mondanám magam politikusnak, annak ellenére, hogy indulok. Nem vagyok az a politikus típus, és nem is akarom ilyen szemszögből nézni a dolgokat. Aztán lehet, éppen ez fog segíteni. Bízom benne. Úgy gondolom, hogy valamilyen szinten sikeresnek mondhatom magam a saját vállalkozásomban, és a várost is egy picit ilyen szintre kellene vezetni. Sokkal sikeresebb lenne, hiszen éppen ez a célja a vállalkozásnak: profitot termelni. Úgy gondolom, ha ezt a profitot a város önerőből kitermelné, nem volna szükség az adók emelésére.

A közigazgatás mely szakterületén kíván tevékenykedni?

Elsősorban a vállalkozásokba látok bele, a kis- és középvállalkozásokat szeretném fejleszteni itt Gútán. Szerintem a város nem ad kellő segítséget. Amit ad, az csak az alap, az, ami törvényileg előírt. Úgy kellene alakítani a vállalkozói környezetet, hogy a vállalkozónak legyen kedve hozzá. Valamit ki kell találnia a városnak, hogy itt tartsa a vállalkozásokat. Mert ha itt fognak vállalkozni, akkor itt fognak élni, ez magával hozza, hogy itt fognak gyereket nemzeni, aki valószínűsíthető, Gútán marad. Szerintem így lehet a várost fejleszteni.

Mi az, amivel az itteni vállalkozásokat segíteni lehet? Hiszen Ön a várostól függetlenül volt képes létrehozni egy meglehetősen sikeres vállalkozást.

Valóban. Önerőből, önszorgalomból és kitartásból hoztam létre. Még teljesen nem látom át a városirányítás ezen részét, de látom a hiányosságokat. Ha valaki csinál magának egy vállalkozást, akkor az a vállalkozó azért csinálja, hogy ő ebből megélhessen. Ha emellett még boldogan, szeretettel és élvezettel csinálja, az már csak ráadás. Úgy érzem, a mai napig így vagyok a saját vállalkozásommal. Szeretem csinálni, egy vagyok a vállalkozásommal. Úgy gondolom, ha ezt városi szintre lehet emelni, akkor sokkal hatékonyabban működne.

Konkrétabban?

Mondanék egy példát: óriási hibának tartom, hogy egy ekkora városnak olyan honlapja van, amilyen. Úgy látom, legalább tíz éve ebben a formában van. Ódivatú, csúnya, átláthatatlan, és mint ilyen nem állja meg a helyét a huszonegyedik században. Akik itt laknak, azoknak kézenfekvő lenne, ha a város honlapjáról tájékozódnának, ám szinte lehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a város fórumát jó néhány éve leblokkolták, ami a mai modern világban hiányosság. Ha bekerüök, ezen biztosan változtatok.

Ha már a kommunikációt említette. Meglátása szerint mennyire megfelelő a város kommunikációja?

Szerintem a város kommunikációja kimerül a Gúta TV-ben, amivel ugyanaz a helyzet, mint a városi honlappal. Sokan felszólaltak már, elhangzottak ígéretek, amik a mai napig nem teljesültek. Talán lehetne tanulni valamit a környező városoktól, mondjuk az érsekújvári városi televíziótól. Szerintem volna mit javítani. Ezen a területen is el tudom magam képzelni, ez is közel áll hozzám. Napi szinten foglalkozok marketinggel, ehhez kapcsolódó gyakorlatokra járok, saját magamat fejlesztem. Képes lennék a feladat ellátására, vannak ötleteim.

Úgy tudom, egészen más területről indult.

Gépipari szakközépiskolába jártam. Ebből ered a számítógépekkel kapcsolatos szaktudásom, bár azt nem is az iskolában szereztem. Hobbi szinten űztem, haverokkal javítottuk egymás gépeit, aztán a családét, ismerőseiét, és így fejlődött tovább. A középiskolában, a tantermekben is én szereltem a gépeket és nem a technikus. Így alakult, lényegében a hobbiból nőtte ki magát vállalkozási szintre. Egy ideig az ún.: konkurenciánál dolgoztam Gútán, illetve másfél évig a városi hivatal rendszergazdájaként tevékenykedtem. Egészen jól belelátok, hogyan működnek ott a dolgok, ám most más szemszögből nézem. Akkor még sajnos nem voltak ötleteim, mert túl fiatal voltam, most már viszont világos elképzeléseim vannak, hogyan lehetne továbbfejleszteni, felgyorsítani és megkönnyíteni az ott dolgozók munkáját. Informatikai szinten új struktúrát bevezetve hatékonyabban lehetne dolgozni.

Ez a hatékonyság tetten érhető a vállalkozásában is.

2007-ben, Keszeli Ákossal alapítottam a céget, már hárman vezetjük, és mintegy húsz munkahelyet teremtettünk, illetve ezen kívül vannak idénymunkásaink.

Cége nemcsak Gútán és Szlovákiában, de már Európa-szerte megtalálható. Új piacok után is néznek? Korábban említette Afrikát és Indiát.

Valóban, ma már jelentős számú értékesítő hellyel rendelkezünk szerte az országban és a határokon kívül is. Afrikával az a gond, hogy ott olyan törvények vannak hatályban, amelyek megtiltják a használt, felújított számítógépek importját. Amit nem értek, hiszen egy gazdaságilag szegény földrészről van szó, ahol az új gépek ötször annyiba kerülnek, mint amit az ottani lakosok életszínvonaluk miatt megengedhetnének. Logikus lenne tehát, hogy jóval kevesebbért egy használható PC-t kapjanak. Itt lobbit látok a háttérben. Ugyanez a helyzet Indiával is. Ám, ha az adott országok törvényei megváltoznak, mi készen állunk azon piacok meghódítására is.

Mindez azt feltételezi, hogy kevés szabadidővel rendelkezik. Ha mégis adódik, akkor mivel szereti megtölteni?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a munkám egyben a hobbim is, így nem tűnik fel, nem fáj, ha a szabadidőmben csinálom. Nagyon élvezem. Bár manapság már nem szerelek számítógépeket, de - bár sok a kihívás - élvezem az irányítást is. Nem könnyű feladat, de megbirkózom vele. Szabadidőmben még a családommal vagyok és spuash-olok. Ezenkívül tanulok, hiszen a szakmám megköveteli, hogy naprakész legyek. 

Ekkora tervekhez mennyire alkalmas Gúta, mint az a hely, ahol mindez megvalósítható. Nem gondolkodtak még azon, hogy más városban telepedjenek le, ahol mondjuk sokkal megfelelőbb a kialakított infrastruktúra?

Ez a kérdés minden nap felmerül bennünk. Sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy nem találunk Gútán megfelelően szakképzett és tehetséges embert. Mert mindannyian más, nagyobb, városokban érvényesülnek. Azok a fiatalok, akik elvégzik a középiskolát és egyetemet, elhagyják Gútát, és mondjuk, Pozsonyban próbálnak szerencsét. És még ha ugyanolyan jövedelmezést ajánlunk is fel nekik, mint a szlovák fővárosban, akkor sem vonzó számukra Gúta. Mérlegelik, hogy bár rövidtávon ugyanazt kapja, mint a fővárosban, azonban aki hosszú távra tervez, az úgy kalkulál, hogy azt is számításba veszi, ha esetleg elveszti a munkahelyét, akkor Gútán nem biztos, hogy talál másikat. Pozsonyban ebből a szempontból is jobbak az esélyei, ott könnyebb karriert építeni. Bár ott jobbak a lehetőségek, mi mégis Gútán maradtunk. Pedig megtehettük volna – főleg a mai informatikailag fejlett világban – hogy Gútán marad a raktárunk és az irodát olyan városba tesszük, ahol könnyebb használható munkaerőt találni. Erre csak azt tudom felelni, hogy szeretünk itt lenni.

Mégis miben lát perspektívát Gútán?

Ha egy bizonyos százalékban fiatalok kerülnének az önkormányzatba, akkor új színt tudnánk vinni, egyfajta új látószöget képviselnénk. Mert amire a régiek azt mondanák, nem kellene, vagy ez felesleges, illetve mást kellene fejleszteni, arra mi rábólintanánk, ha az valóban előremutatást eredményezne. Mi ezt véghezvisszük a szabadidőnkben, aminek látható eredményei vannak. Mindig megoldjuk!

Borka Roland

Képarchívum

 

Kapcsolódó anyagok:

HelloGúta: Új látószög program

 

Alsó körzet:

14.Kárpáty Ernő: „A sportra tettem fel az életem!”

15. Kiss Richard: Projektek menedzselését végzi

21.Marosi Szilárd: „A gyakorlatiasság embere vagyok!”

 

Felső körzet:

7.Forgács Attila: Az új látószöget képviseli 

8.Forró Tibor: Felfogásbeli módosítást szorgalmaz

15.Kovács Adrián: Családközpontú várost szeretne