Kikelet néptánccsoport idei tervei

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Kikelet néptánccsoport idei tervei

2015.04.02 / 07:39
A gútai Kikelet néptánccsoport hivatalosan 2010-től működik. A pünkösdi sortáncjárás verbuválta össze a jelenlegi csapatot: sokan közülünk már több mint 5 éve járták a sortáncot, ekkor született meg az igény egy állandó, egész évben működő néptánccsoport iránt.

A gútai Kikelet néptánccsoport hivatalosan 2010-től működik. A pünkösdi sortáncjárás verbuválta össze a jelenlegi csapatot: sokan közülünk már több mint 5 éve járták a sortáncot, ekkor született meg az igény egy állandó, egész évben működő néptánccsoport iránt. Ezzel párhuzamosan kezdtünk el foglalkozni gyerekekkel is a helyi szabadidőközpont szakkörein belül, hogy kineveljük az utánpótlást. Büszkén állítom, hogy a Kikelet néptánccsoport, amellett, hogy együtt táncolgatunk, egy baráti társaság. Együtt ünnepeljük születésnapjainkat, volt, hogy közös kirándulásokat tettünk Erdélybe, már hagyomány, hogy húsvétkor a legények elmennek meglocsolni a lányokat, vagy karácsonykor együtt mendikálunk és énekelve meglátogatjuk egymás családját.

Az alakulással egy időben született meg a néptánctábor gondolata is, amely közösségi élményként szerette volna bevezetni a gútai nagyközönséget a népi kultúra, a néptánc hagyományaiba széles körben elismert néptánc-pedagógusok, zenészek, előadók bevonásával, esti táncházakkal, kézműves foglalkozásokkal. Kezdetekkor nagyon sok támogatást és segítséget kaptunk az akkori Csemadok-elnöktől, Kulich Lászlótól. A mai napig a tánccsoport fő támogatója a gútai Csemadok alapszervezete, valamint a Gúta és Vidéke Polgári Társulás, amelyeken keresztül pályázunk.

Táborunk 2014-ben már Felvidéki Folktáborként robbant be a köztudatba. Összefogással valósult meg a méltán elismert Szőttes Kamara Néptáncegyüttessel, az Ördöngős Népzenetanoda kiváló mestereivel és Kikelet néptánccsoporttal karöltve, a festői szépségű hajómalom térségében. Tavaly több mint 250 táborozó vehetett részt a népzene-, a néptánc-, az ének-, és a kézműves-foglalkozásokon. Esténként koncertek, táncházak, színházi előadások várták a nagyközönséget. Az idei táborunk előreláthatólag július 22-től 25-ig várja a táncolni vágyókat és a népzene iránt érdeklődő gyerekeket.

Idei kiemelt programjaink egyike a már hagyományos húsvéti locsolkodás, amelyet április 6-án tartunk, kézműves foglalkozással, valamint táncházzal kicsiknek és nagyoknak, ezúttal reményeink szerint a gútai tájházban.

Nagy erőkkel és lelkesedéssel vágtunk neki az idei sortánc próbáknak is, amelyre még szívesen várjuk az ifjúságot szombatonként fél kettőkor a szabadidőközpontba. Május 23-án vámkerék-fát állítunk, 24-én, pünkösd vasárnapján pedig a hagyományainknak megfelelően énekelve-táncolva járjuk a végig a várost.

Idén szeptembertől egy több generációt átfogó műsort, koreográfiát szeretnénk összeállítani, amelyre egyaránt várjuk a felnőttek és a gyerekek jelentkezését. Erre külön pályázatot nyújtottunk be a kulturális minisztériumba, de a gútai önkormányzat kulturális bizottsága is tett lépéseket az ügyben. Reméljük terveink valóra válnak, és egy egész estés produkcióval tudjuk megörvendeztetni a közönséget és öregbíteni kis városunk hírnevét.

Az év utolsó programja a karácsonyi ünnepváró táncház és kézműves foglalkozás lesz, ennek keretében készülünk fel a mendikálásra is. A mendikálás hagyományát két évvel ezelőtt kezdtük elevenítettük fel és próbáljuk visszahozni a köztudatba: karácsony éjszakáján karácsonyi dalokat énekelve együtt járjuk a várost és kölcsönösen meglátogatjuk családjainkat. 

Angyal Réka, a Kikelet vezetője 
Képek: Kikelet képarchívum és Tóth Tamás