Egyre sikeresebb a Kikelet Húsvét

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Egyre sikeresebb a Kikelet Húsvét

2015.04.10 / 11:56
A Kikelet néptánccsoport által szervezett 3. Kikelet Húsvét felülmúlta a várakozásokat: a tavalyi évhez képest jóval többen voltak kíváncsiak a hagyományos húsvéti locsolkodásra.

A Kikelet néptánccsoport által szervezett 3. Kikelet Húsvét felülmúlta a várakozásokat: a tavalyi évhez képest jóval többen voltak kíváncsiak a hagyományos húsvéti locsolkodásra.

A program kora délután kézműves-foglalkozásokkal kezdődött a Tájházban, a gyerekek egyebek között elsajátíthatták a régi írókával készített viaszos tojásfestés technikáját. Méhes Kata, a foglalkozások vezetője bemutatta a legismertebb népi motívumokat – például Cseralapi, Tulipános Szentkatona – elmagyarázta azok jelentését is. Az a legény, aki „kakastaréjos” mintázatú tojást kapott, az igencsak örülhetett, mert ez a motívum az udvarlás elfogadását jelentette. A további mesterek, Harcsa Anikó és Varga Erika vezetésével a gyerekek különböző húsvéti díszeket készíthettek. A foglalkozásokkal párhuzamosan a tánccsoport tagjai táncházba invitálták a gyerekeket, a talpalávalót ezúttal a Kikelet népzenekar húzta (Langschadl Virág – hegedű, Langschadl Dávid – brácsa, Angyal Tamás – bőgő, Pok Attila – furulya).

A Tájház másik felében a Csemadok és a Magyar Asszonyok Ligájának tagjai hagyományos kemencés ételeket készítettek, ezeket az udvaron lévő házi kemencében sütöttek ínycsiklandozóan ropogósra. A pogácsák és a lepények mellett igazi helyi gasztronómiai különlegességet, a gútai kattancsot (paprikás kalács) is megkóstolhatták a vendégek.

Nem kellett túl sokáig várni a díszes ruhába öltözött legényekre sem. A hagyományhoz híven vizesvödörrel a kezükben érkeztek, ahol verses köszöntővel kértek engedélyt a locsolkodásra, amit a lányok saját készítésű tojásokkal jutalmaztak meg. A nap tánccal, énekléssel, jóízű beszélgetéssel ért véget.

"Idén több újdonsággal bővült a hagyományos locsolkodás. Ilyen volt például a lepénysütés, a frissen alakult Kikelet népzenekar debütálása, amely a muzsikát szolgáltatta, de a Tájház otthonosabb közege is sokat hozzátett a rendezvény sikeréhez. A résztvevők és a társszervező részéről is szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek. Nagy öröm, hogy sokan kíváncsiak voltak a locsolkodásra, és hogy a Kikelet Húsvét híre túljutott Gúta határain, ugyanis több vendég érkezett a környező településekről. A tánccsoport tagjai mellett köszönet illeti  a városvezetést és a Csemadok helyi alapszervezetét az anyagi támogatásért, valamint a Magyar Asszonyok Ligáját a sok segítséget."- nyilatkozta portálunknak Angyal Réka, főszervező.

 

(villagutta)