Kék gombocska hete Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Kék gombocska hete Gútán

2011.04.09 / 10:38
Az UNICEF Szlovákia idén, azaz 2011. május 16-a és 22-e között megtartja az ún.: Kék gombocska hetet, amikor is pénzgyűjtést szerveznek a rászoruló gyermekek megsegítésére. Immár második alkalommal Gúta is csatlakozik ehhez a nemes ügyhöz. Az idei gyűjtés a szudáni gyermekek oktatásának bebiztosítására irányul.

A GYŰJTÉS CÉLJA

A dél-szudáni gyermekek oktatása:

A Szudán a legnagyobb afrikai ország, ahol az északi és a déli rész között hosszan tartó összetűzések tapasztalhatóak, és a közelmúlti népszavazás után éppen keresztúton áll. A fegyveres viszályok a valaha gazdag országot a világ egyik legszegényebb helyévé változtatták.

A megrongálódott közlétesítmény-hálózat csupán az egyik akadálya az ország újjáépítésének. Az aknamezők veszélyeztetik a felnőtteket, a gyermekeket valamint az állatállományt, és akadályozzák a mezőgazdasági ágazat fellendülését.

Megközelítőleg tízezer gyermek csatlakozott a fegyveres erőkhöz és csapatokhoz. A világon éppen ebben az országban van a legtöbb áttelepült személy, számuk mintegy négy millióra tehető. A legvisszamaradottabb az ország déli része, azaz Dél-Szudán.

Az ország félreeső helyein csaknem elérhetetlenek az állami szociális programok. A betegségekkel sújtott közeg valamint a nem megfelelő egészségügyi szolgáltatások a gyermekeket az akut megbetegedések (hasmenés, malária, himlő és egyebek) kockázatának teszik ki.

A felnőtt nők hatvankét százaléka írástudatlan. Az alapfokú végzettséget a gyermekek kevesebb, mint húsz százaléka szerzi meg. Az iskolák alacsony látogatottsága leginkább a lányokra jellemző – sokan közülük azért nem fejezik be az iskolát, mert korán házasodnak (Szudánban a lányok harminchat százaléka a tizennyolcadik életévük betöltése előtt megy férjhez.)

A művelődés jelenti az esélyt, hogy kilépjenek a szegénység elvarázsolt köréből és új, az élethez elengedhetetlen ismereteket szerezzenek. Ezért az UNICEF megpróbálja megváltoztatni a gyermekek sorsát, és közbenjár az iskolába vezető út kiépítésében. 2009-ben az oktatási programnak köszönhetően a déli országrészben sikerült elérni az iskolába íratott gyermekek számának növelését 315 486-ról 1 556 862-re.

Összesen kilencvenkettő tantermet újítottunk fel, és számos gyermek éppen az Alternatív képzési központ kezdeményezésének köszönhetően járhat iskolába. Jelenleg 388 ilyen központ található az ország azon területein, ahol olyan áttelepített családok élnek, akik a fegyveres összetűzések elől menekültek el. Ezek a képzési központok segítségére vannak a nomád nemzetek gyermekeinek oktatásában.

sudan 00011sudan 00003

SEGÍTSÉG MÓDJA

Kékbe öltözött fiatalok Gútán

A városban egy napon keresztül találkozhatnak majd kékbe öltözött fiatalokkal. Bátran lépjenek hozzájuk és kérdezzenek tőlük. A gyűjtésben résztvevők előzetesen egy iskolázáson vesznek részt, ahol megkapják a szükséges információkat.

Nem akármilyen gyűjtésről van szó. Aki segít és adakozik, az egy kis figyelmességet kap tőlünk: egy kék gombocskát, amit kitűzhet.

gimbik big

Ez a kék gombocska azt jelképezi, hogy Ön is hozzájárult ehhez a gyűjtéshez.

Tavaly 72,28 eurót sikerült összegyűjtenünk. Bízunk benne, hogy idén is legalább ekkora, vagy ennél nagyobb összeggel tudunk hozzájárulni a szudáni gyermekek oktatásának elősegítéséhez.

A gyűjtés az ország további 63 városában is zajlik.

További információkért kattintson a www.unicef.sk oldalra.

Köszönjük, hogy segíti ezt a gyűjtést.

Kürti Csaba, az UNICEF önkéntese, a gútai gyűjtés koordinátora.

www.villagutta.sk