38. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

38. önkormányzati ülés - Forró Tibor képviselő blogja

2014.02.28 / 09:24
Tizenheten vagyunk jelen a mai ülésen. Mivel a város intézményeinek gazdálkodása is ma porondon van, itt vannak az egyes igazgatók is.

Tizenheten vagyunk jelen a mai ülésen. Mivel a város intézményeinek gazdálkodása is ma porondon van, itt vannak az egyes igazgatók is. A városi TV „irányító központjánál” van készülődés, állítólag élőben megy a Youtube-on majd az ülés. Míg készülődnek gyorsan lecsekkolom. Valóban lett csatorna a jutyúbon, csoport a fejszbukon és folyam a G-plusszon. Élő streamet nem találtam egyenlőre L, de ez már valami!

Az első pontunk az iskolaügyben aktuálisan történő pénzügyi „probléma”. Mivel csak december végén (miután a 2014-es költségvetést már jóváhagytuk) jelentette meg a minisztérium a városoknak járó vagy jutó (vagy járni jár, csak nem jut) adórészeket a költségvetésünkben hiány alakult ki. Újfent kevesebb érkezik, mint kellene. Leosztották a javasolt „lapokat”, hogy honnét teremtsük be a fennforgó 51.463€-t. Egész pontosan 12k a megtakarításból, 8k a GútaService—től, 14k az napköziktől és 13k a szemétgazdálkodásból. Meghallgattuk Lengyel Pista avagy a pénzügyi bizottság álláspontját és javaslatát (hozzá tartozó érvelését), majd pedig Madarász Robi ergo iskolaügyi bizottság állásfoglalását és indoklását. Úgy kb egy óra volt ez az első pont. Egy kiegészítő javaslattal (koncepció elemzése és szükség szerint átértékelése) jóváhagytuk a módosítást. Ez van… na kíváncsi vagyok mi lesz Júliusban.

A következő „iskola téma” a beiratkozások.  A 2014/2015-ös iskolaévben az öregiskolában kettő (15+15), újsuliban szintén két (17+18), a szlováksuliban szintén két (16+16) első osztály indul. Valamint az egyházi suliban 22 elsőssel indul az új tanév. Kögler Zoli hozza fel, hogy az előző határozatunk tükrében ez így nem biztos hogy dobre lesz. Lengyel Pista konkrétan ki is mondja, hogy akkor is négy osztály nyílik a két magyar suliban ha kevesebb gyerek lesz, ezért „úgy csapjuk agyon ezzel a mondatunkkal az előzőt hogy csak ropog”. Továbbmegy „nem óhajtom ezt nektek elmagyarázni, de ha nincs politikai akarat akkor ehhez tényleg nem fogun hozzányúlni”.  

A Gúta TV-hez csapott városi hírlap megjelentetése ügyében kis csakli van. Decemberben nagyon készültek, Januárban nagyon meg kellett szavazni, mára pedig annyira nincs elkészítve, hogy nem kell annyira kiadniű. A javaslat az, hogy „nemkiadni, de más formában megoldani a kiadását”. Mondjuk mi jöhet még számításba egy ilyen lap kiadásához? Mivel a költségvetésben már benne van a 7800€ erre szánt összeg, ezt másra fordítjuk majd. Ennek a pénznek az „elosztását” márciusban hozza a polgármester.

A sportra szánt városi támogatás szétosztása a következő izgalmas téma. A levezényelt szavazás simán megy át az önkormányzaton, mint libán a fos. (táblázat a galériában)

Számomra bebizonyosodott, hogy nem sokat érdemes kekeckedni mert úgyis az lesz, amit a „kistanács” javasol és A „frakció” jóváhagy önkormányzat előtti napon. L

Bár örömmel látom hogy a futball háromszor is szerepel a táblázatban, aggályaim támadnak az ide vonatkozó rendelet betartását illetően. Minek fussak bele ebbe a vitába, biztos megmagyarázódik hogy a kivétel nem is annyira kivétel, csak más. Ahogy nagyra becsült barátom szokta mondani: „szar dolog a harag hatalom nélkül”.

A kultúrára szánt támogatások (táblázat a galériában).

Mindkét elosztás már le volt az önkormányzat előtt „tárgyalva”, így nem nagyon volt vita. Én elmondtam a magamét a városi tanács ülésén, meg is tudtam ki hogy áll ezekhez a pályázatokhoz. Nem véletlenül tartózkodtam mindkét szavazáskor… Egyébként pedig mindkét téren projektet adtam be, így részben érintett voltam. De máshogy is el tudom mondani, ha valaki kíváncsi rá J. Annyit azért elárulok, hogy nem ez volt sem a kultúra bizottság sem a „kis tanács” javaslata, az igazság valahol odaát van. A malom restaurálására remélem a DZO pályázott máshol is, mert ez az egres nem lesz elég rá. Mellesleg a hasonló juttatást szerintem más tételekből kell elvenni, nem a kultúra pályázatoktól elvenni…

Kögler Zoli még beszámol a város kamera rendszerének pályázatáról, most fogják kezdeni a pályázat írással, majd beadjuk a minisztériumhoz.

Összeállt a bizottság a közvilágítás rekonstrukciójához, kb 9 tagú lesz, melyben én is részt veszek! BeLEDezzük a várost J az év végéig remélem.

INTERPELLÁCIÓ

Bajcsi Bélabá az első jelentkező. Gondolatjelezve: prazskén a falevelet szedjük össze, a tanárlakások elkallódnak csináljunk vele valamit, ujvárihídnál a feljárónál a diófát vágjuk meg mer ki kell menni az út közepére hogy lássunk, a gyalogosátkelő a jánosíknál nem jó helyen van,  emberek kérdik nem-i lehetne a külterületen összeszedni a szemetet (moszkvába meg emitt is, trnavská utcában), marosi uriember volt utánam helyet ígértünk neki hogy a bógli árut tudná árulni (bolhapiac). Na ennél az utolsó mondatnál a könnyem is kicsordult a nevetéstől.

A második interpelláló Varga Lacibá: Az első jelzett gond a Szent Anna park, rakjuk rendbe mert nagyon szép lehetne. Templom kerítés ami volt régen, egy kaput fel lehetne építeni ami a szinfoltja lehetne a belvárosnak. Urbariát, informálni az embereket, bíróság 15 napon belül (nem világos mit akart).

A hármas szám az enyém, csak egy észrevétel (a többit már interpelláltam számtalanszor…): Revicky telepen a két utca végén levő föld, sár utat kérem lássuk el némi betontörmelékkel. A választ rögtön megkapom: hát hogyne, már lesz vagy van is!

A következő Kürti Endre: szigorodtak a gyalogos közlekedésre a szabályok, ezért fordítsunk több figyelmet a járdáinkra. A másik dolog, ma foglalkoztunk a dotációkkal. Öntsünk tiszta vizet pohárba, tudjuk meg hogy mennyit költünk a sportra mert attól sokkal többet mint ma jóváhagytunk. Sportcsarnok, fotbalpálya, városházán is folyik sport tevékenység. Ha valakit érzékenyen érintett a kritika nagyon örülni fogok J Továbbá fordítsunk több figyelmet a műemlékeinkre, olyan kevés van belőlük. Itt a polgármester elmondja: besegítünk a vianovának a kápolnával is, odaküldünk pár embert, hogy legalább március 15-re kinézzen valahogy. Najsz J

Fernecz Laci kapcsolódna az Endre interpellációjára: a költségvetésben nullák vannak a tájháznál ezért nincs karbantartva, de a költségvetéssel meg vagyunk elégedve mindig igaz?! Jó lenne ha a Podhajská utcai lakosok felé be lenne tartva amit igértünk…

És itt lemerül a laptopom…