Fejedelmi emlékhét a gútai suliban

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Fejedelmi emlékhét a gútai suliban

2011.05.29 / 21:16
Gazdag és változatos programokkal ünnepelte fennállásának 83-ik és névfelvételének 8-ik évfordulóját a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.

Gazdag és változatos programokkal ünnepelte fennállásának 83-ik és névfelvételének 8-ik évfordulóját a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola.

 

Az ünnepi héten a tanintézmény vezetése minden eddiginél érdekesebb és vonzóbb programkínálatot állított össze tanulóinak és pedagógusainak egyaránt.

 

A kedden tartott megnyitón részt vett Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere, Pintér Lajos, Bakonyszombathely polgármestere, a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola és Óvoda tantestületének küldöttsége és diákjai, néhány gútai városi képviselő, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség helyi alapszervezetének képviselete, más oktatási intézmények képviselői, valamint Kiss Róbert esperes-plébános és Simon Ilona református lelkész.

 

Csémi Erika az intézmény igazgatója beszédében a magyar értékrend szerinti nevelés-oktatás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a pedagógus nélkülözhetetlen szerepét.

 

„Mi lehet egy ünnep célja és szerepe az iskola életében? Hogyan tanítsuk meg gyermekeinket tiszta szívből, önfeledten ünnepelni? Feloldható-e a kötelező külső kényszer és a lélekben átélt őszinte, belső érzelmi emelkedettség közt meghúzódó ellentmondás? Csupa olyan kérdés, melyre minden valamirevaló pedagógiai közösségnek keresnie kell a választ. Számunkra az ünnep lehetőséget teremt, hogy kifejezzük mély ragaszkodásunkat évezredes nyelvi, kulturális és történelmi örökségünkhöz, mely államalapító nagy királyunk Szent István visszavonhatatlan döntésének köszönhetően a keresztény Európa szellemi vérkeringésébe kapcsolt bennünket.” – mondta beszédében.

 

Majd hozzátette: „Idei, ünnepélyes emlékhetünk egy jeles történelmi évfordulóval esik egybe, mely mindenképp említést érdemel. 355 esztendővel ezelőtt, 1776. március 27-én, egy felvidéki faluban, Borsiban I. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem hitvese, Zrínyi Ilona egy egészséges fiúgyermeknek adott életet, aki a keresztségben apja után a Ferenc nevet kapta, s amely név később mindörökre összeforrott a magyar függetlenségi küzdelem és szabadságvágy eszméivel. A múlt értékeinek kellő ismerete és megbecsülése segít eligazodni a jelen kaotikus világában, egy biztatóbb jövőkép felé.” – zárta mondandóját az igazgatónő.

 

 

Pintér Lajos Bakonyszombathely polgármestere II. Rákóczi Ferenc eddig kevésbé ismert tény-érdekességeit osztotta meg a jelenlévőkkel, Koczkás Beáta Gúta alpolgármestere pedig a magyar identitás megőrzéséről, közösségépítő szerepéről beszélt. Az iskola impozáns bejáratánál tartott ünnepségen az intézmény tehetséges tanulói adtak elő egy rövid kultúrműsort, majd a suli falán elhelyezett II. Rákóczi Ferenc emléktáblájának megkoszorúzása következett.

 

Az iskola egyik osztályában kapott helyet a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola diákjainak kiállítása, amelynek megnyitóján Szokol Dezső mérnök, az intézmény tulajdonosa nyitotta meg, aki iskolalátogatásra invitálta az érdeklődőket.

 

Ezután a népes társaság átvonult a helyi művelődési központba, ahol a színházteremben az iskola egyes évfolyamainak diákjai egy minden tekintetben szórakoztató, elbűvölő és igazán érdekes műsort adtak, ahol a szavalatok mellett, próza, dal és tánc is szerepelt a repertoárban. Őket követte a színpadon a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola és Óvoda növendékei.

 

Az iskola vezetősége a hét minden napjára változatos programot állított össze. Egyebek mellett Benedek Elek, „ a nagy mesemondó” életéről is kaptak információkat, valamint megtekintették a Megyer Néptánccsoport fellépését. A természetkedvelők témába vágó filmeket nézhettek.

 

Csütörtökön már évek óta megszokott módon regionális Módszertani napot tartottak, amelynek keretében matematika valamint szlovák nyelv és irodalom interaktív óra alatt az új oktatási módszerekkel ismertették meg a jelenlévő pedagógusokat.

 

Eközben az alsó tagozatos diákok a fogápolásról (MUDr. Czirák Szabó Henrietta) kaptak hasznos tanácsokat. A felső tagozatosoknál a lányoknál MUDr. Gőgh Angelika nőgyógyász, a fiúknál a büntethetőségről Mgr. Varga Zsolt főhadnagy tartott előadást.

 

A nyolcadik évfolyamosoknak a Pedagógiai Pszichológiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadást tartott. A tűzoltószertár előtti területen tűzvédelmi bemutatót tartottak a tűzoltók, valamint közlekedési nevelésben is részesültek a résztvevők. A bosnyák piramisokról szóló előadás is számos érdeklődőt vonzott.

 

A péntek immár tradicionálisan a hagyományőrzés és népművészetek bemutatójának a napja, amikor is számos helyi és régióbeli kézműves érkezik az iskola tornatermébe, hogy megmutassa tudományát.

 

Volt kosárfonás, makramézás, tojásdíszítés, csuhézás, csipkeverés, gyöngyfűzés, és rongybabák készítése. De a hímzés, a hűtőmágnes készítése, a vitrázsüveg, az üvegfestés, szalvétatechnika iránt érdeklődők is megtalálták a számításukat.

 

Emellett arcfestés, tolltartó készítése, méteres rajz, tűpárna, szívószál-lánc, és spatula-kép készítése is gazdagította a programokat.

 

A népi mesterségek közül kiemelendő a kukoricamorzsolás, az egyéb népi játékok űzése és a szögbeverés is.

 

Borka Roland

A szerző felvételei