Ötven éves a Corvin iskola

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Ötven éves a Corvin iskola

2011.06.21 / 13:08
A gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola június 16-án ünnepelte fennállásának ötvenedik és névfelvételének ötödik évfordulóját. A megható ünnepségen részt vettek az iskola egykori és jelenlegi vezetői, pedagógusai, tanulói és dolgozói.

A gútai Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola június 16-án ünnepelte fennállásának ötvenedik és névfelvételének ötödik évfordulóját. A megható ünnepségen részt vettek az iskola egykori és jelenlegi vezetői, pedagógusai, tanulói és dolgozói.

 

A jubileumra a tágabb régió tanintézményeinek vezetői, városi vezetőség, egyházi képviselők, politikai pártok képviselői is eljöttek. Szép számban gyűltek össze a vendégek, akik már a kora reggeli órákban lépték át a pazar természeti tájban fekvő iskola területére. A vendégek között találtuk Mgr. Száz Krisztinát, a Kerületi Tanügyi Hivatal elöljáróját (emléklapot adományozott), Pék Lászlót és Jókai Tibort, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége - országos elnökét és irodavezetőjét, Szigeti Lászlót, Farkas Ivánt, Berényi Józsefet, az MKP vezetését, Kisbér testvérváros alpolgármesterét és a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóját.

 

Jelen volt a móri testvériskola képviselete, Rigó Magdolna, a Pázmány Péter Alapítvány kuratóriumi elnöke, a gútai városvezetés: Koczkás Beáta mérnök, Németh Iveta mérnök (emlékplakettet nyújtott át), Takács Imre mérnök, Gőgh Margit mérnök, valamint intézményvezetők a városból és a környékbeli településekről, volt diákok, szülők, támogatók. A megjelentek megtekinthették az iskola egyik pavilonjában helyet kapó képkiállítást, amelyet a Kürti család tagjai készítettek a tanintézménynek.

 

Az eseményen Csütörtöki Erzsébet, igazgatónő, valamint Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere mondott ünnepi beszédet.  

 

Az igazgatónő a következőképpen fejezte ki véleményét: „Az iskola életében ritka, és különleges esemény, ha megünnepelheti alapításának ötvenéves jubileumát. 1961. szeptember elsején település ezen iskolája, amelyet ma is új iskolaként emlegetnek, megnyitotta kapuit. Az oktatásnak közvetíteni kell a gyermek és világ között, amelybe a gyermek beleszületett. A már meglévő pedagógiai szokások és módszerek tiszteletben tartása és közvetítése fontos az eredményes továbblépéshez. Az iskola tehát él, múltban, jelenben, jövőben. Életrajza a mi szellemi életünk, lelkünk része. Múltját ismerni kötelesség, s amit jövője ígér, bátorítás.”

 

Mondta az igazgatónő, majd hozzátette: ”Pedagógus, diák, szülő együttműködése szükséges ahhoz, hogy testileg, lelkileg egészséges nemzedék nőjön fel, és kerüljön ki az iskolából. Arra törekszünk, hogy az itt végzett tanulók találják meg a helyüket az életben, és az előttük végzettek nyomdokain haladva öregbítsék iskolánk jó hírnevét. Ahol szükségünk van innovációra, modernizációra, úgy kell törekednünk arra is, hogy munkánkban megtartsuk az állandóságot, és a folyamatosságot. Ezért fontos folytatnunk az elkezdett jó szokásokat is, mert a siker nem jön könnyen. A siker kemény munkát, fejlődni akarást feltételez és bátorságot, hogy új kihívást fogadjunk el.”

 

Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere fontosnak tartja az anyanyelvi oktatást. Érzéseiről is beszélt: „Megható abban az iskolában állni, annak a kapuja előtt, ami fél évszázada várja a tanulni vágyó gyerekeket, és engedi útjára a már kicsi emberpalántákat a tudás és az élet útjára. A város vezetésének és mindannyiunknak nagyon fontos a város élete, hogy egy élhető, szép környezetben éljünk, hogy anyagi jólétben, biztonságban tudjunk élni. Fontos a város jövője. És ha körbenézek, akkor azt látom, hogy a jövő itt van. A jövő ti vagytok, kedves gyerekek, ezért becsüljétek magatokat, becsüljétek a várost, a városban élőket, de ne csak a város lakosait, de becsüljétek a fákat, a játszótereket, és akkor majd a város is becsülni fog benneteket. Mert nem az a fontos, hogy milyen tudású a mi mobiltelefonunk, vagy milyen számítógépünk van otthon, hanem az a fontos, hogy milyen kincseket gyűjtünk a szívünkben, lelkünkben és az elménkben. Ebben segít bennünket, benneteket kedves gyermekek, az iskola, a tanárok és a szüleitek, ezért tiszteljétek őket. Ők segítenek összegyűjteni ezeket a kincseket, de megtartani nektek fog kelleni majd.”

 

A Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola tulajdonosa Szokol Dezső és Murányi György igazgató egy diákjai által készített suli-címert adományozott a kerek jubileumát ünneplő iskolának.

 

Az ünnepségen Hencz József nyugalmazott pedagógus jelképesen átadta Koczkás Beáta alpolgármesternek az általa összeállított levéltár anyagát. Az iskola udvarán tartott nyitórendezvényt követően a résztvevők átvonultak a helyi művelődési központ színháztermébe, ahol az iskola egykori és jelenlegi növendékei léptek színpadra, bemutatva az oktatási intézmény gazdag múltját és tevékeny jelenét.

 

A Szlovákiai Magyar Szülök Szövetsége helyi képviselete kitüntetésben részesítette az iskolavezetőket és azon pedagógusokat, akik 25 éve dolgoznak ebben az intézményben: Nagy Oszkár, Husvéth István helyett özvegye, Husvéth Júlia, Jezsó László helyett özvegye Csémi Karolina, PaedDr. Juhász Árpád, PaedDr. Bartanusz Attila, Varga Mária, Mgr. Zsittnyan Éva, Kužniar Ilona, PaedDr. Csütörtöki Erzsébet, Mgr. Takács Aurélia, Mgr. Fehér Szilvia, Mgr. Marafkó Klór Ildikó, Mgr. Hájas Irén, és Madurka Mária.

 

A VMK Libresszó részében a diákok munkáiból nyílt kiállítás.

 

Borka Roland

A szerző felvételei