3D-s oktatás az egyházi gimiben

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

3D-s oktatás az egyházi gimiben

2011.07.01 / 09:05
Szlovákiában egyedülálló kezdeményezéssel állt elő a gútai Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Gimnázium vezetősége. Az oktatás minőségének és hatékonyságának növelése érdekében a virtuális valóság eszközeit alkalmazzák.

Szlovákiában egyedülálló kezdeményezéssel állt elő a gútai Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Egyházi Gimnázium vezetősége. Az oktatás minőségének és hatékonyságának növelése érdekében a virtuális valóság eszközeit alkalmazzák.

 

Mint azt Tóth Árpád, igazgatóhelyettes és Tóth Gábor pedagógus a rögtönzött prezentációs sajtóbemutatón elárulták, a Leonar3Do elnevezésű háromdimenziós virtuális valóság berendezés nagy segítséget nyújt a szemléltetési módszerek eszköztárában. A háromdimenziós rajzoló szoftver kiválóan alkalmazható szinte valamennyi szaktantárgyban, ám leginkább a fizika, kémia, biológia és matematika területén jelent hasznos segítséget.

 

 "Tavaly ősszel, a hagyományos Tudományok napja akció keretén belül diákjaink már megismerkedhettek a Leonar3Do programmal, amelyet a feltalálók egy látványos és érdekfeszítő előadáson mutattak be. Rendkívüli érdeklődés övezte ezt a programot, a diákokat lenyűgözte ez az új eszköz. Mi pedig szinte azonnal reagáltunk erre, s a napokban sikerült beszereznünk a program egy kisebb változatát, hogy ízelítőt kaphassunk a Leonar3Do oktatásban való alkalmazásáról." - mondta Tóth Árpád.

 

A program széleskörű alkalmasságáról tartott bemutatón kiderült, az újszerű szoftver sokoldalú és lehetőségeinek csak a képzelet szabhat határt.

Tóth Gábor pedagógus is elismerően nyilatkozott a magyar találmányról: "Remek lehetőséget biztosít, hogy még érdekesebbé és színesebbé tegyük diákjaink számára a tanórákat. A gyermekek alapjában véve vizuális típusok, ám a kétdimenziós látásmódra való nevelés miatt sokan nem tudják elképzelni pl.: a térgeometriai alakzatokat és egyebeket. Ezzel a programmal lehetővé válik az olyan szemléltető példák bemutatása, amelyeket korábban nagy nehézségek árán sikerült csak prezentálni."

 

A program futtatásához komolyabb számítástechnikai háttér szükséges. A Leonar3Do elnevezésű program a háromdimenziós alkotás egyik innovatív megoldása, amely egy a számítógépes egérhez hasonló ún.: madár marker-t, 3D-s szemüveget és két szoftverelemet tartalmaz. A képet alkotó előtti térben egy olyan 3D-s kép jelenik meg, amit aztán tetszőlegesen lehet változtatni, mozgatni, formázni és forgatni.

 

A gimnázium tanárai most ismerkednek ezzel az új módszerrel és idén szeptembertől beiktatják az oktatási folyamatba.

 

Borka Roland

Képarchívum