Hittérítőket dicsőítettek Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Hittérítőket dicsőítettek Gútán

2011.07.06 / 17:07
Bizánci misszionáriusok áldozatkész munkájára emlékeztek a gútai Szent Rozália parkban, a Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél.

Bizánci misszionáriusok áldozatkész munkájára emlékeztek a gútai Szent Rozália parkban, a Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél.

 

A Szlovák kultúra napja alkalmából tartott megemlékezésen részt vettek egyes iskolák és iskolai intézmények és egyházak, politikai pártok és társadalmi szervezetek képviselői, ahogy a mezőberényi küldöttség, s a város szűk vezetése, élükön Horváth Árpád polgármesterrel.

 

Az érkezőket a Kolárovčanka szalonzenekar játéka fogadta, majd Szépe Hilda ismertette az emléknap menetét. Ezt követően egy szavalatot hallhattunk Denisa Molnárová tolmácsolásában, majd Horváth Árpád polgármester szlovák nyelven szólt az egybegyűltekhez.

 

Beszédében felidézte az Európa védőszentjeivé nyilvánított görög hittérítők apostoli tevékenységét, valamint kiemelte a szláv írásbeliség és a kereszténység terjesztéséért tett munkájukat.

 

"Cirill és Metód missziójának különlegessége nemcsak abban áll, hogy a szlávoknak saját nyelvet adott, hanem abban is, miért is adta nekik. S miért van a missziójuknak óriási történelmi jelentősége? Cirill és Metód tudatosították, hogy érteni és felfogni csak a saját, anyanyelven lehetséges." - mondta a polgármester.

 

Ezt követően az Úsmev énekkar rövid műsora következett, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. A szinte valamennyi szervezet koszorúletétele után katolikus és evangélikus istentisztelet következett.

 

A lélekemelő imádságok után a résztvevők átvonultak a művelődési központba, ahol a színházteremben folytatódott az ünnepség. A kulturális műsorban felléptek a helyi szlovák énekkarok, valamint a J. A. Komenský szlovák alapiskola tánccsoportja, akik kiváló teljesítményükkel hatalmas tapsot kaptak. Felkészítő tanáruk Silvia Illésová volt.

 

A sokszínű program második részében az érsekújvári Matičiarik folklór együttes remekbe szabott előadása következett élő zenével, tánccal, énekkel és lenyűgöző műsorukkal lehengerelték a nézőket, akik intenzív tapssal hálálták meg a látottakat. A résztvevők valódi kulturális élménnyel gazdagodva távoztak.

 

Borka Roland

A szerző felvételei