Nyeregbe pattant a polgármester

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Nyeregbe pattant a polgármester

2011.09.07 / 09:35
Negyven éve nem lovagolt Horváth Árpád Gúta polgármestere, hangzott el az érintett szájából vasárnap a Csallóközi Lovastúra gútai állomásán.

 

hirek

Negyven éve nem lovagolt Horváth Árpád Gúta polgármestere, hangzott el az érintett szájából vasárnap a Csallóközi Lovastúra gútai állomásán.

 

A város első emberét azonban az Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület huszárai rávették, álljon példával a gútaiak előtt és jelképesen, de csatlakozzon szervezetükhöz. 

 

A III. Csallóközi Lovastúra idén elsőízben érintette Gútát, ahol a töltésről a városközponton át harci díszruhában a huszárok először a Szent Rozália parkban tettek látogatást. A menethez csatlakozott a Vermes törzs is. A Szent Rozália kápolnánál rövid megemlékezést tartottak, s ezt követően népes közönséggel együtt átvonultak a városi sportcsarnok melletti atlétikapályára, ahol látványos és érdekes lovas bemutatót tartottak.

 

A szervezet tagjai elkötelezetten ápolják az ősi katonai értékeket és hagyományokat, mint a nyolcadik Coburg Huszárezred huszárai és a 37. Komáromi Honvédzászlóalj honvédei. Mindezekről szemléltető példával tájékoztatták a helyieket, néhány bátor jelentkező egy frappáns találós kérdésre adott válaszával maga is kipróbálhatta a huszárságot, értékes nedűt ihatott a kulacsból, felvehette a huszársapkát, majd lovagolhatott is.

 

Az izsai huszároknak sikerült rábeszélniük Gúta polgármesterét, aki meglepő gyakorlatossággal forgatta a kardot és ült fel a lóra. A lovasnap zárórészében a gyermekek számára lehetőség nyílt felülni a lóra, kipróbálni a huszár-kellékeket. Rendkívül érdekes és vonzó családi program volt a lovas akció.

 

Ehhez kapcsolódóan megjegyezendő, hogy 2011. szeptember 10-én, szombaton a gútai vizimalom melletti térségben megrendezésre kerül az I. Lóvásár. Az egész napos akción lovakat mustrálhatnak az érdeklődők.

 

-br-

Fotók: a szerző