Megszorító intézkedéseket vezet be a város

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Megszorító intézkedéseket vezet be a város

2011.10.04 / 15:43
Kemény és radikális megszorító intézkedéseket kénytelen bevezetni Gúta a város költségvetési hiányának potlására, valamint a renkdívül nehéz anyag helyzet miatt.

HirPolgarmester
Kemény és radikális megszorító intézkedéseket kénytelen bevezetni Gúta a város költségvetési hiányának potlására, valamint a renkdívül nehéz anyagi helyzet miatt.

A képviselőtestület tizedik rendes ülésén heves szóváltások közepette szavazták meg a városi költségvetésmódosítását. Orem Klára mérnők, a városi hivatal pénzügy osztályának vezetője a testületi ülésen részletesen ismertette a kialakult helyzetet.

 

A városi költségvetés legnagyobb tételét az iskolák finanszírozása teszi ki. Azon belül is a fűtési számlára költenek a legtöbbet.

 

A költségvetés módosításával illetve az állami támogatás átcsoportosításával közel tizenhatezer eurót mozdítanak el, amelynek segítségével a magyar tannyelvű alapiskolák a szlovák alapiskola fűtési költségét fedezik.

 

Madarász Róbert, a képviselőtestület mellett működő oktatásügyi bizottság elnöke tájékoztatta a képviselőket: „Parázs viták, különféle nézetek ütköztetését követően racionális és szubjektív okok figyelembevételével a jogalanyisággal rendelkező oktatási intézményeknek nem ajánljuk, ám a jogalanyisággal nem rendelkezők esetében elfogadható és ajánljuk.

 

Lengyel István, a pénzügyi bizottság döntését tolmácsolta, amely az előterjesztés értelmében támogatja a módosítást.

 

Horváth Árpád polgármester elmondta, hogy nincs valami fényes anyagi helyzetben a város, ugyanakkor emlékeztetett, hogy országszerte is hasonló gondokkal küzdenek.

 

„Helyzetünket a részesedési adó városunknak való juttatásának elmaradása is előidézte. Valamiképpen megoldást kell találni. Tudjuk, hogy mind nagyobb problémát okoz a nem megfelelő hőgazdálkodás. Ezen kell változtatni. Bízom benne, hogy a szlovák iskola felújításával és hőszigetelésével jelentősen csökkennek a fűtési költségek a tanintézményben. - nyilatkozta a polgármester.

 

A testület végül elfogadta a módosítást. Orem Klára a költségvetés kiadási oldalának lefaragását sürgeti, mivel már most túlköltekezett a város, így a költségvetési deficit megközelíti az ötszáz ezer eurót, s a hiány egyre növekszik. Elmondása szerint nem úgy tűnik, mintha ez év végéig megtörténne. Emiatt a város kénytelen kemény megszorító intézkedéseket bevezetni.

 

Mindez leginkább a közigazgatási tevékenység visszaszorítását és további szűkítését vonja maga után. Ez a költségvetés-módosítás első körben a városi hivatalt érinti, azonban fokozatosan a többi városi vállalatnál is vélhetően némi eredményt fog hozni.

 

Konkrét lépésekként a nyugdíjba vonult dolgozók helyére nem vesznek fel új munkaerőt, így például a lakossági nyilvántartás is más munkakörébe fog tartozni, valamint továbbra is érvényes a jutalomstop.

 

A városi hivatal alkalmazottainak személyi pótlékát tíz százalékkal csökkentik, illetve a polgármesteri alapba is kevesebb pénzt juttatnak.

 

A kintlévőségek behajtására a város radikális változtatásokat kíván bevezetni, mint például a nem fizetők listájának nyilvánosságra hozatala.

 

Hasonló megelőző intézkedés a városi lakások bérbeadási feltételeinek szigorítása, amely az új általános kötelező érvényű rendelet szerint annyiban változik, hogy a meglévő három hónapos kaució helyett kilenc hónapos bérleményt kell előre kifizetni, valamint a büntetőkamatot napi 0,01 százalék lesz.

 

Az önkormányzat tizedik rendes ülését hétfőn megszakították és szerdán 16 órai kezdettel folytatják.

 

Borka Roland

A szerző felvételei