Keresztet állítottak Esterházynak Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 16. péntek, Csongor

Keresztet állítottak Esterházynak Gútán

2011.10.18 / 06:10
Keresztett állított gróf Esterházy Jánosnak a Keresztény Magyar Szövetség Gútán. A helyi Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium udvarán felállított tölgyfakeresztet Bogárdi Zoltán faanyagából Nyilasi György Zoltán művész készítette.

H Esterhazy

Keresztett állított gróf Esterházy Jánosnak a Keresztény Magyar Szövetség Gútán.

 

A helyi Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium udvarán felállított tölgyfakeresztet Bogárdi Zoltán faanyagából Nyilasi György Zoltán művész készítette.

 

Halász Béla, független megyei képviselő beszédében elmondta: „Hős, vértanú, példakép. Számomra ez a három szó jellemzi Esterházy Jánost! Példakép, mivel a nehezen harcolt a magyar iskolák bezárása ellen, a magyar nyelvért, a magyar kultúráért, a magyar megmaradásért. Esterházy akkor sem hagyta cserben a közösséget, amikor a bécsi döntés által a felvidéki magyarság nagy része visszakerült az anyaországhoz. Életét a szolgálat és az alázat jellemezte. Esterházy mind életében, mind halálában egy összekötő kapocs. Összekötötte a magyar nemzetet... ’Soha semmilyen jogunkról lemondani nem fogunk, mert csak az a nemzet veszhet el, amely önként mond le valamely jogáról’- mondta Esterházy. Legyen ez egy fontos üzenet mindannyiunk számára. Bátran használjuk anyanyelvünket, használjuk a magyar feliratokat és ne féljünk erőt venni magunkon, ha jogaink csorbításáról van szó.”

 

Decsi Katalin, a tanintézmény igazgatója gyermekének üzentét tolmácsolta a jelenlévőknek, hogy azért legyenek jók, hogy ha később emlékezni fognak, boldogok lehessenek.

 

„Ma Isten áldását kérjük a keresztre, hogy segítsen nekünk megőrizni az erőt, a hitet és a legnagyobb törvényt - a Szeretet törvényét. Az érték nem veszhet el, a kiválót, a tisztát, az erkölcsileg hibátlant nem lehet eltaposni, ha hitünk Krisztusban gyökerezik. - mondta az igazgatónő.

 

A keresztet Herdics György apát úr szentelte fel. Az ünnepségen részt vett a város vezetése, iskolák és iskolai intézmények valamint az önkormányzat képviselői, illetve szülők és diákok.

 

A Keresztény Magyar Szövetség gróf Esterházy János emlékére Gútán kívül még két keresztet kíván állítani Szlovákia-szerte.

 

-br-

 

fotó: k.a. és a szerző