Setényi János a magánsuliban tartott előadást

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Setényi János a magánsuliban tartott előadást

2011.10.28 / 15:26
Iskolabemutatóval egybekötött szakmai napot tartott a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán szakközépiskola.

H magan

Iskolabemutatóval egybekötött szakmai napot tartott a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán szakközépiskola.

 

Az idei tanévtől éppen húszéves tanintézmény szakmai napjára helyi és a régió több magyar alapiskoláinak képviselői vettek részt. Szokol Dezső iskolatulajdonos nyitóbeszédében elmondta, mindenki felelős azért, hogy a magyar diákok száma egyre csökken és véleménye szerint csakis közös erővel lehet megállítani az asszimilációt.

 

„Több kisiskola bezárt, nem járt másképpen a gadóci mezőgazdasági szakközépiskola, amely több mint százéves hagyományra tekinthetett vissza. Rajtunk, és a pedagógusokon is múlik, milyen lesz a jövő nemzedék iskolája és társadalma, amelynek alapjait most kell leraknunk. Egyebek mellett ez is lenne a célja ennek az iskola-bemutatónak és szakmai napnak. Bár sajnos nem sokan vagyunk, de remélem, idővel többen leszünk. A gondokat magunknak, illetve az általunk teremtett kis közösségeknek kell megoldani. A probléma olyan, mint a betegség: minél többet gondolunk rá, annál több lesz. Ezért is szükséges, hogy pozitív hozzáállással küzdjünk meg velünk. A kezdeményezés tőlünk kell, hogy származzon. Ha összefogunk, közös erővel hozzájárulhatunk a jobb társadalom kialakításához. Az anyagi eszközök bebiztosítását is meg kell oldani, s ezt is közösen. Csak összefogással tehetünk a magyarság fennmaradásáért.” – mondta Szokol. 

 

Majer Péter iskolaigazgató röviden ismertette a szakmai nap menetét, majd átadta a szót Setényi János oktatáskutatónak, aki az eredményes és hatékony iskola szerkezetével ismertette meg a jelenlévő pedagógusokat és iskolavezetőket.

 

„A tantestület tagjainak következetesen kell hozzáállniuk az iskolában folyó tevékenységeknek, a jó vezető pedig felismeri a tanárok képességeit és segíti fejleszteni. Minden a vezetésen múlik, ez a siker egyik záloga. Minden iskola jó valamiben. A fejlesztéseket az erősségekre támaszkodva indítjuk el és a gyengeségekre összpontosítunk. – mondta a kutató.

 

Szabó Gerei Imre szociálpolitikus röviden felvázolta a Közép-Európai iskolák helyzetét és ismertette a jelenlévőkkel a legújabb felmérések adatait, valamint az anyagi eszközök előteremtésére vonatkozó lehetőségeket.

 

Ádám Éva, a magániskola tanára néhány mondatban összefoglalta a Tehetségpont főbb céljait, az egész életen át tartó tanulás fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint további, az iskolában folyó, tehetséggondozás egyéb kezdeményezésekről adott számot, mint az immár harmadik évfolyamába lépő Médiasztár diákújságírók országos versenye.

 

A rövid szakmai órát követően a jelenlévők megtekintették a Nemzeti tankönyvkiadó kiadványait. A nap az iskola-bemutatóval ért véget, ahol a tulajdonos röviden ismertette a tanintézmény létrejöttének történetét. A valamikori bölcsőde és óvoda épületében 1991-ben négy szakon százegy diákkal megkezdődött a tanítás. Az eltelt két évtized alatt jelentősen kinőtte magát, több épülettel rendelkezik és mindig újabb és újabb fejlesztések láthatóak. Az iskolába jelenleg 455 tanuló jár.

 

Borka Roland

A szerző felvételei