Nehéz év vár a gútaiakra

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Nehéz év vár a gútaiakra

2012.01.02 / 09:13
Emelkednek a helyi adók, költségvetési lefaragásokat kénytelen bevezetni a város, jelentősen csökken a kulturális támogatások összege.

 

Emelkednek a helyi adók, költségvetési lefaragásokat kénytelen bevezetni a város, jelentősen csökken a kulturális támogatások összege. Röviden így lehetne jellemezni Gúta 2012-es költségvetését, amelyet tavaly decemberben fogadott el a helyi önkormányzat.

 

Ugyan idén 10,4 millió euróból gazdálkodhat a város, ami az előző évekhez képest négy millióval több, ám az összeget jelentősen megemelte az uniós pályázatokból elnyert pénz.

 

Idén befejeződik a főtér teljes felújítása, a tizennyolc lakásegységből álló bérház, valamint a Ján Ámos Komenský szlovák alapiskola rekonstrukciója, amikhez a városnak öt százalékos önrészt kellett vállalnia.

 

Ennek anyagi fedezetét hitelfelvételből oldották meg. Szintén pályázati pénzekből valósul meg az a projekt, amelynek keretében az árvízvédelmi intézkedéseket lehet elvégezni.

 

A város a költségvetés kiadási oldalán eszközöl jelentős lefaragást, amelynek mértéke öt százalék körül forog. A városi hivatal kiadásait is négy százalékkal csökkentik, ám nem várhatóak elbocsátások.

 

A vezetőség úgy oldotta meg, hogy a nyugdíjba vonuló alkalmazottak helyére nem vesznek fel új munkaerőt, helyette feladatok átcsoportosításával pótolják a munkaerőhiányt.

 

Ugyanígy vannak alkalmazottak, akik 65 százalékos munkaidővel rendelkeznek, illetve néhányan a szociális projekt keretében látják el feladataikat, akiknek béréhez a városnak csupán öt százalékkal kell hozzájárulnia.

 

A városi hivatal illetve a város által fenntartott intézmények költségvetését is átlagban öt százalékkal megkurtították, az illetékeseknek a januári önkormányzati ülésre kell benyújtaniuk a vállalatok és intézmények költségvetési tervezetét.

 

Három év után adónem emelése is szükségessé vált, az ingatlanadó hét százalékkal, míg az ún.: hulladék-díj öt százalékkal emelkedett, viszont a szeparációba bekapcsolódott lakosoknak továbbra is érvényben vannak az engedmények.

 

Változik a közterület-használati díj is, idénytől függően mintegy harminc százalékkal emelkedik.

 

Jelentős lefaragás a kulturális támogatásoknál történt, ahol az összeget a felére csökkentették, míg a sportklubok rendelkezésére áll több mint hetvenezer euró.

 

A sportkluboknak januártól az igénybe vett intézmények rezsiköltségeihez kell hozzájárulniuk, hiszen ezidáig ingyenesen használhatták a sportcsarnokot, a futballpályát valamint az iskolák tornatermeit, amivel a város tíz százalékkal járult hozzá a klubok fentartásának költségeihez. Ezentúl tehát az egyes sportkluboknak rezsiköltség-hozzájárulást kell fizetniük.

 

A város idén nem tervez nagyobb befektetést, további hitelfelvétellel sem számolnak. Kisebb beruházásokra, mint például járdák vagy utak javítására, játszóterek és gyermekparkok kialakítására csak akkor lesz lehetőség, ha a tervezettnél magasabb lesz az ingatlanok eladásából származó bevétel.

 

Borka Roland