Sarki hideg és nagy havazás várható

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Sarki hideg és nagy havazás várható

2012.01.31 / 13:12
Nagyon régen látott havazás lehet a hétvégén Gútán is. Az 1987-es hasonló jelentős mennyiségű hó hullhat a térségben. Jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Az elmúlt évek legkeményebb téli hetére kell készülnünk.

hirhideg

Nagyon régen látott havazás lehet a hétvégén Gútán is. Az 1987-es hasonló jelentős mennyiségű hó hullhat a térségben. Jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Az elmúlt évek legkeményebb téli hetére kell készülnünk.

Az északkeletről érkező szibériai eredetű légtömeg egészen Nyugat-Európáig utat tör magának. Gútán és környékén akár -20 fok is lehet éjszaka, napközben is fogcsikorgató hideg lesz, hiszen a hőmérő higanyszála nem kúszik -10 foknál magasabbra.

A rendkívüli időjárás szerdától a szibériai hideg beáramlásával kezdődik, amelynek útját semmi sem állta. A sarki eredetű hideg mellett rég nem látott havazás is várható.

Csütörtöktől erősen megnövekszik a felhőzet, péntektől és szombaton jelentős mennyiségű hó hullhat, helyenként akár 25-30 centiméter is.

A megerősödő szél péntektől hófúvásokat is okozhat. Olyat is, mint ami 1987 telén is volt, amikor Gúta és környékén a hóátfúvások miatt szinte teljesen leállt a közlekedés, az üzletek zárva tartottak, az iskolákban elrendelték a rendkívüli téli szünetet.

Napról napra csökken a hőmérséklet, hétvégén és jövő hét elején nagy fagyokra kell számítani. Szakemberek szerint fokozottan ügyelni kell, ne tartózkodjunk sokat a hidegben.

„Az aránylag meleg és nedves időjárást követően fokozatosan változnak a mértékegységek, amelyek meghatározzák Európa időjárását. A Nyugat-Szibériából egészen Oroszország európai részének északi feléig terjedő magas légnyomásnak köszönhetően Közép-Európába keletről és északkeletről száraz és hideg kontinentális sarki eredetű levegő kezd áramlani. A legalacsonyabb hőmérséklet -23 vagy -30 Celsius fok is lehet, míg a legmagasabb hőmérséklet csupán -17 vagy -24 fok.” – tájékoztatott Norbert Polčák, meteorológus.

Ha mindenképpen a szabadban kell lennünk, alaposan öltözzünk fel és mindig legyen nálunk forró ital. Ugyanakkor az állatokra is figyelni kell, őket is megviseli ez a rendkívüli hideg.telvillaguttaLeghidegebb az elkövetkezendő hétvégén lehet, csütörtöktől erős fagy várható, pénteken nagy havazás és szombattól jelentősen megélénkül a szél. Ugyanakkor a népi jóslat szerint gyertyaszentelőn (február 2.) ha esik hó és fú a szél, akkor nem marad soká a tél. A Dorottya napi (február 6.) népi jóslat szerint, ha csikorog a fagy, a tél nemsoká abbahagy.

Az előrejelzések szerint jelentős enyhülés csupán február második felében várható.

Borka Roland
Fotók: Mary Jones és archívum