Jeges vízben úsztak Gútánál

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Jeges vízben úsztak Gútánál

2012.02.01 / 14:46
Ismét megmártóztak a jeges vízben az edzett emberek a Vág folyóban vasárnap délután.

Hir
Ismét megmártóztak a jeges vízben az edzett emberek a Vág folyóban vasárnap délután. Gútán immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a téli úszás kedvelőinek országos találkozóját, amely már hagyományosnak tekinthető.


A résztvevőket Huszárik Károly, a Gútai Rozmárok Klub elnöke köszöntötte, majd Horváth Árpád polgármester mondott néhány szót. Bíztatta az edzett embereket, akik között nemcsak urak, de hölgyek is voltak.

Idén mintegy ötven résztvevője volt a téli úszásnak, amely alatt ezer-, ötszáz-, kétszáz- valamint százméteres távot kellett teljesíteni az edzett embereknek.

Szinte minden korosztály képviseltette magát a találkozón. Ha nem a vízben, akkor a partról, tisztes távolból és meleg öltözékben figyelték a jeges Vágban való lubickolást.

A szokásos himnuszéneklést követően aztán halált megvető bátorsággal vetették bele magukat a mindössze egy fokos vízbe. Idén is voltak elsőúszók, akik még csak ismerkedtek ezzel a sporttal, amely egyúttal életforma is.

A találkozón megjelent Ivan Gazdík, aki egyedüli szlovákként nemcsak a La Manche csatornát, hanem a gibraltári szorost is átúszta.

Másik világrekorder is tiszteletét tette Gútán. Tibor Birčák több mint egy órát töltött egy jéggel megrakott kádban, s ezzel világcsúcsot állított fel, amelyet azóta megdöntöttek.

A legidősebb jegesmedve hetvenhárom éves, míg a legfiatalabb húszéves volt.

A megtett távok mellett a találkozó célja új tagok toborzása is volt a helyi edzett emberek klubjához. A korábbi évekhez viszonyítva idén már hat gútai csobbant bele a jéghideg habokba és tett valamit egészségéért. Az edzett emberek utolsó megmérettetése március végén lesz.

Borka Roland
A szerző felvételei