Leonar3Do: virtuális oktatás az egyházi gimiben

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Leonar3Do: virtuális oktatás az egyházi gimiben

2012.02.03 / 18:16
Új notebookokat kapott két magyar iskola Gútán. A számítógépes szaktantermeket múlt pénteken adták át a Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Gimnáziumban valamint a Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskolában.

hir

Új notebookokat kapott két magyar iskola Gútán. A számítógépes szaktantermeket múlt pénteken adták át a Nagyboldogasszony Magyar Tannyelvű Gimnáziumban valamint a Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskolában.

Mindkét helyen a pedagógusok továbbképzésére szánt tantermet, valamint notebookokat, dataprojektorokat és wifi-routereket Szőköl István, a Pozsonyi Regionális Módszertani Központ komáromi kihelyezett irodájának vezetője adta át.

A Corvin Mátyás magyar alapiskola vezetőségének tájékoztatása szerint több mint 16 000 euró értékben kerültek a terembe számítástechnikai eszközök, az iskola új berendezéssel, kivetítővel, interaktív rendszerrel egészítette ki a teljesen felújított tantermet.

A felújítás önerőből és támogatók segítségével valósult meg. Február 1-jén indítják az első tanfolyamot a gútai és környékbeli pedagógusok számára, melynek témája a számítástechnikai eszközök használata, digitális tananyagok.

Az egyházi iskolában pedig a Cseppek a modern tudomány tengeréből elnevezésű programfolyamot tartottak, amely alatt az intézménybe látogató szímei, érsekújvári valamint gútai diákok és pedagógusok megismerkedhettek az interaktív tanóra lebonyolításával.

A modern technika felhasználásával olyan tanórákat lehet sokkal élményszerűbbé tenni, mint az angol nyelv, földrajz és történelem.

A diákokat és tanárokat azonban leginkább a Leonar3Do elnevezésű innovatív virtuális eszköz használata hozta lázba és keltette fel iránta a kíváncsiságot.

Tóth Gábor, az intézmény tanára érdekes előadást tartott a három dimenziós mozifilmekről és a Leonar3Do felhasználásról a tanórákon.

A hallgatóság egy 3D-s szemüveggel követhette az érdekfeszítő bemutatót, melynek végén ki is próbálhatták az eszközt, amely a gútai egyházi gimiben kerül először Szlovákiában bevezetésre.

Az új módszer a megszokott kétdimenziós képernyő síkjából kilépve 3D-s tárgyakat, formákat formázhatunk és jeleníthetünk meg.

Az integrált szoftver és hardver platform valamint a 3D-s egérrel, azaz Madárral olyan távlatok nyílnak meg az oktatásban is, amelyre korábban gondolni sem lehetett.

Leginkább a térgeometria, a különféle kémiai modellek és biológiai folyamatok ismertetésnél jelent óriási hasznot, de természetesen felhasználási lehetőségeinek csak a képzelet szabhat határt.

A virtuális valóság ilyetén való megjelenítése színesebbé és a mai diákok számára sokkal élvezhetőbbé teszi a tanulást. Nagy előnye, hogy bárki számára könnyen megvalósítható és kezelhető.

Az iskolai intézmény a lehetőségeihez mérten alkalmazza az egyes tanórákon a Szlovákiában is egyedülálló módszert.

Borka Roland
A szerző felvételei