15 tanulót támogatott a Palkovich Viktor PT

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

15 tanulót támogatott a Palkovich Viktor PT

2012.03.01 / 09:03
Tanulmányi ösztöndíjakat adott át a nyilvános közgyűlésén vasárnap a gútai Palkovich Viktor Polgári Társulat.

 PVHir

Tanulmányi ösztöndíjakat adott át a nyilvános közgyűlésén vasárnap a gútai Palkovich Viktor Polgári Társulat.

 

A „Mi Gútára szavazunk” elnevezésű gyűlés első részében a társulat a Kolárovo/Gúta névváltoztatására kiírt népszavazás eredményének elősegítése céljából egy rövid kultúrműsorral egybekötött történelmi visszaemlékezést tartott, amelyen a város jeles személyei felidézték a Gútával kapcsolatos maradandó emlékeiket.

 

A nyitórészben a helyi nyugdíjasklub énekkara citerával kísért magyar dalok füzérével kedveskedett a hallgatóságnak.

PV01

Decsi Katalin, a Palkovich Viktor társulás nevében köszöntötte a megjelenteket, majd Priskin Zoltán a társulás elnöke tartott rövid visszatekintést és egyben arra buzdította a jelenlévőket, minél nagyobb számban vegyenek részt a parlamenti választásokkal egyidőben tartott helyi referendumon.

SAM 3098

Felidézte emlékeit a csodálatos kis mezővárosban töltött éveiről. Szót kapott Kicsindi Károly nyugalmazott pedagógus, aki részt vett az 1991-ben tartott népszavazás választási bizottságában, amikor is szintén Gúta történelmi nevének visszaállításáról döntöttek a városiak, felolvasta az akkor írt, ám aktualitását mit sem vesztő rövid költeményét.

 

Beszédet mondott Harsányi Imre, korábbi polgármester, aki felidézte a tíz évvel ezelőtti népszavazás számszerűsített eredményeit illetve a választás kimenetelének körülményeit.

 

Emlékei szerint akkoriban az éjszaka leple alatt eltávolították a város helységnévtábláját, amely tettet „meggyalázásnak és megfélemlítésnek” titulált.

 

Jónás Csaba színész a rövid történetet olvasott fel a Gútáról gyűjtött kis anekdoták kötetéből. Paszmár János énekes gútai népdalokkal szórakoztatta az egybegyűlteket.

 

Kürti Endre, városi képviselő érdekes beszámolót tartott a város szlovák elnevezésének lehetséges keletkezési módjairól.

 

Ezt követően Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere megható emlékeit osztotta meg a jelenlévőkkel és a referendumon való részvételt hangsúlyozta. A társulat vezetőségi tagjai mintegy tizenöt tanulónak 885 euró összértékű tanulmányi ösztöndíjat adtak át.

 

A nyilvános közgyűlés a Palkovich Viktor társulat tavaly eredményeinek ecsetelésével, illetve az ide év terveivel zárult.

 

Priskin Zoltán, elnök elmondtak, az idei évben a Gutta Cavat Lapidem könyvsorozat újabb kötetét tervezik megjelentetni, amely a gútai iskolák, illetve a század elejei felvidéki oktatásügy terjedelmes adathalmaza jelenik meg a Volt 1x1 iskola c. könyv formájában.

 

A valóban egyedülálló és forrásértékű kötet az ősz folyamán jelenhet meg. További terveik között szerepel a város műemlékeire tájékoztató táblák kihelyezése valamint a Szent Rozália park felújítása.

 

A gyűlés végén a társulat tagsága határozatban fogadta el az ajánlást, hogy a referendum Szeretné megváltoztatni városunk nevét Kolárovóról Gútára? kérdésre egyértelmű pozitív választ adjanak a népszavazáson résztvevők.

 

Borka Roland

A szerző felvételei