Nem sikerült Kolárovóról Gútára változtatni a városnevet

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 16. péntek, Csongor

Nem sikerült Kolárovóról Gútára változtatni a városnevet

2012.03.11 / 13:55
Elkeseredettség és csalódottság. Így lehetne jellemezni a népszavazást kezdeményezők és azzal rokonszenvezők állapotát, mivel a választásra jogosult gútaiak nem vettek kellő számban részt a helyi referendumon.

Elkeseredettség és csalódottság. Így lehetne jellemezni a népszavazást kezdeményezők és azzal rokonszenvezők állapotát, mivel a választásra jogosult gútaiak nem vettek kellő számban részt a helyi referendumon.

 

 A „Szeretné megváltoztatni városunk nevét Kolárovoról Gútára?” kérdésre ugyan többségben igennel válaszoltak, azonban nem volt érvényes a referendum.

 

A tavaly indult városnév-változtatási kezdeményezés és aláírásgyűjtés ösztönzően hatott a városi önkormányzatra, s a decemberi ülésen saját hatáskörében kiírta a népszavazást. Már kezdetben „nagy ellenszéllel” indult az ötlet, s az idő múlásával, a választások közeledtével egyre masszívabb kampányba kezdtek az ellenzők.

 

A közösségi portálon is arra buzdították az embereket, maradjanak távol a szavazástól, illetve néhányan (a magyarok közül is) a városnév-változtatással együtt járó esetlegesen nagy kiadásokkal „riogatták” a gútaiakat.

 

Egyes vélemények szerint a nehéz gazdasági helyzet, a magas munkanélküliség és a politikai acsarkodások miatt megfáradt emberek apátiával viszonyultak a Kolárovo/Gúta névváltoztatás kérdésköréhez.

 

Politikai és közéleti személyek pedig szinte az utolsó pillanatban álltak ki a névváltoztatás mellett.

 

Horváth Árpád polgármester többször is kitérő választ adott, hogy szeretné-e, ha a város szlovákul is Gúta lenne. „Tiszteletben tartom a gútaiak akaratát.” - mondta mindig szűkszavúan a polgármester.

 

Koczkás Beáta, alpolgármester levélben fordult a város lakosaihoz, amelyben meghatóan fogalmazott a városnév-változtatás időszerűségéről és szükségességéről és az őseink iránti tisztelet fontosságával kívánt érzelmi hatást kiváltani a polgárokból. Mint fogalmazott: „Szeretnék egy olyan Gútát szolgálni, ahol nem mérgezi a hétköznapjainkat a megalkuvás, a félelem, a hazugság, a rágalom, ahol össze tudunk még fogni az Igaz Ügy érdekében, ahol őszinte, egyenes lelkű, és otthonukat, városukat szerető emberek élnek. Én ilyen Gútaiakat szeretnék szolgálni.”  

 

Hogy mit hozott a „Nagy Gútai Pillanat”, azt ma már mindannyian tudjuk. A választásra jogosultak jelentős többsége bojkottálta a népszavazást és távolmaradásával fejezte ki véleményét.

 

Halász Béla, független megyei képviselő, a népszavazás kezdeményezője röviddel a népszavazás eredményeinek közzététele után az egyik közösségi oldalon egy rövid bejegyzést tett: „Meghaltunk, gyerekek.”

 

Az egyik népszerű közösségi portálon heves vitákat gerjesztett ez a kérdés. Többen csalódottságuknak adtak hangot, illetve nem túl bizakodóak, s aggodalmuknak adtak hangot, hogy még inkább széttöredezzen a „gútai nemzet”.

 

Néhány vélemény:

 

„Szerintem nem az a legfontosabb, hogy Gúta, vagy Kolárovo, hanem az, hogy Békében éljünk egymás mellett, és mosolyogva köszönjünk egymásra az utcán.” – Mészáros Zsolt.

 

„Nekem olyan érzésem van, hogy ez az érdektelenség arról szólt, hogy mikor a legtöbb embernek ennivalóra is alig van pénze, nem érti, miért az a legnagyobb gondunk, hogy hogyan hívjuk a várost. szerintem a mindennapi megélhetési gondok mellett nem értették meg, miért fontos ez. Lesz itt Gúta egyszer, csak ki kell várni az alkalmasabb időt. Én szavaztam - Hajrá Gúta!” – Nagy Illés Veronika

 

„Szerintem meg épp a mi korosztályunk és a fiatalságnál van a gond... Én is szavaztam... Gútára, és elismerésem azon szlovák nemzetiségű társaim előtt, akik szintén elmentek szavazni, akar nemmel is, de a magyar nemzetiségűeket NEM tudom megérteni, mármint, ha nem szavaztak vagy nemmel szavaztak!” – Fél Szilvia

 

„Nekünk törzsgyökeres gútaiaknak érdekünk, de azoknak, akik beköltöztek, házasság, munka, deportálás stb. útján, sajnos nem érdeke! Tegnap részem volt látni, pár kismaszekot családostól, akik csak gúnyosan a választó helyiség felé nézett! Azt hiszem, ez mindent megmagyaráz!” – Marosi Tivadar (kispógár)

 

„Most megy a sárdobálás a gútaiakra, ostoba, buta, stb. jelzők. Hogy nem mentek szavazni, az is egy véleménynyilvánítás: tiltakozás, ilyen gazdasági helyzet, munkanélküliség közepette őket nem az érdekli, hogy hívják városunkat, hanem hogy legyen miből kenyér, és fel vannak háborodva, hogy politikus urainknak a név a legfőbb gondja. Megértem őket. Azért én is igennel szavaztam, ha már annyit ráköltöttünk (aminek máshol jobb helye lett volna).” – Árgyusi Ildikó

 

„Most megmutattuk, mi gútaiak, hogy milyen anyagias, önzők és behódolók is vagyunk!!!! Csak gratulálni tudok.” – Gőgh Péter

 

„Az, hogy Gúta nem lett hivatalosan Gúta, nem lesz semmi... Az, meg hogy az emberek nem mentek el szavazni, vagy nemmel szavaztak, az a saját dolguk. Felnőtt emberek vagyunk és jogunk van eldönteni, mihez járulunk hozzá és mihez nem... Olyan módon cselekedjünk, mint ahogy szeretnénk, nem pedig úgy, ahogy mások.” – Szeder Bernadett

 

Kolárovo városnév tehát továbbra megmarad, s a szlovák városnévtábla alatt a kék-fehér színű Gúta tábla.

 

Borka Roland