Feltárták a fehér füzek titkait

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Feltárták a fehér füzek titkait

2012.04.04 / 18:13
Rendhagyó ismeretterjesztő előadást tartottak a gútai városházán.

 HIR
Rendhagyó ismeretterjesztő előadást tartottak a gútai városházán.

A fehér füzek titkairól szerezhetett tudomást az, aki kedden a városi hivatal nagy üléstermébe látogatott.

 

Szakképzett oktató ismertette a jelenlévőkkel a fehér fűz környezetalakító hatásait, a természetben s ezáltal az ember életében betöltött szerepének fontosságát.

 

Kiss Valéria helyi projektvezető nyitotta meg a Fehér füzek titkai című előadássorozatot, majd Horváth Árpád polgármester köszöntöttek a megjelenteket.

 

A szakelőadást Pavol Littera, a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Egyesület projektvezetője tartotta, aki értékes információkkal látta el a hallgatóságot.

 

A Hagyományos Erdészet - a foglalkoztatottság felélénkítése és a CO2 rögzítése elnevezésű projekt keretében Gútán a többnapos, interaktív kiállítással egybekötött ismeretterjesztő enviromentális előadássorozatot a Globális Környezeti Alap az ENSZ Fejlesztési Kisebb Támogatási Program keretében valósul meg.

 

A résztvevők megtudták, hogy a botló fűzfákat is az enyészet fenyegeti az ember gondoskodása nélkül, a füzek visszavágásával olcsó tüzelőhöz juthatunk, de hozzájárulhatunk a településeinket körülvevő kulturális értékeink és örökségünk megőrzéséhez.

 

Az ismeretterjesztő program szerdán 16 óráig alkotóműhelyekkel folytatódik, amely keretében az érdeklődők megismerkedhetnek a fűzfából készített kosarak fonásával.

 

A húsvéti készülődés jegyében különféle, az ünnephez kötődő szokásokkal ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Lesz tojásfestés és - díszítés, de kosárfonás és korbácskészítés is.

 

Április 11-én tíztől délután négyig Béres Katalin mérnök vezetésével interaktív kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Borka Roland

A szerző felvételei