Barcsay Jenő és növendékeinek művei Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Barcsay Jenő és növendékeinek művei Gútán

2012.04.21 / 20:23
Jelentős művészi értékkel bíró alkotások voltak láthatóak a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában.

 Hir
Jelentős művészi értékkel bíró alkotások voltak láthatóak a gútai Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában.

Az iskola Oszlopgalériájában Barcsay Jenő és növendékeinek alkotásait április 20-ig lehetett megcsodálni.

A múlt héten tartott megnyitón rövid kultúrműsorban bemutatkozott Sipos Dávid (szaxofon) és Sipos Jázmin (zongora) majd Jónás Csaba elszavalta Wass Albert: Üzenet haza című költeményét. Ezt követően Csóka Gabriella, Csóka Gábor valamint Csóka Viola hozták közelebb Barcsay életének egy kis részét.

 

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Kónya Márta és Kónya Ferenc, a Barcsay művész jogutódai, valamint Tóth Pál festőművész, Gyergyádesz László a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely vezetője, illetve Csáky Pál, a Szlovák Köztársaság volt miniszterelnök-helyettese, aki egyben a kiállítás védnöke is. Jelen voltak a város képviseletében Horváth Árpád polgármester és Koczkás Beáta alpolgármester, a városi intézmények vezetői, önkormányzati képviselők, pedagógusok, tanulók és a művészetkedvelő közönség.

06 Vendégek

Szokol Dezső, a magániskola alapítója és tulajdonosa beszédében a művészet a világra gyakorolt hatásáról szólt. Örülök, hogy teret adhatunk ennek a kiállításnak, amely nagyban befolyásolja a felvidéki magyarság kulturális életét.” – mondta Szokol. Gyergyádesz László a sokoldalú művész munkásságát méltatta.

 

„Különös és egyedülálló csillaga a magyar és az egyetemes művészet egén Barcsay Jenő. Így, jelen időben, hiszen az 1988-ban 88 éves korában elhunyt mester művészete ma is eleven. Művei az aukciók slágerdarabjai. Híres mozaikjai pedig azoknak is sokat elmondanak az élet nagy és szavakkal ki nem fejezhető dolgairól – ténylegesen szavak nélkül, egyfajta direkt módon, lélektől lélekig – akik egyébként úgy vélik, hogy távol állnak az efféle fényűzéstől, amit röviden művészetnek nevezünk és sokan a hiábavaló, felesleges jelenségek kategóriájába sorolnak. Minden embernek a legbenső lényegéhez tartozik a művészettel való élés, amelyhez eljuthat a tavaszi föld illatától éppúgy, mint az együgyű állatok szívhangjaitól, vagy az éppen itt látható képek tömény és tiszta életétől, mert ezekben mind önmaga legszebb arcát láthatja az ember, azt a sugárzó képet, amelynek látványában gyönyörködve Isten minden, hangsúlyozom minden embert megteremtetett a saját formájára.” – mondta Gyergyádesz.

 

Barcsay Jenő és növendékeinek művészeti alkotásainak ad ihletett teret a magániskola Oszlopgalériája. Erről beszélt Kónya Ferenc, a Barcsay-hagyaték kezelője, aki Szlovákiában két magyar tannyelvű alapiskolának adományozott egy Barcsay könyvcsomagot. Az egyiket a gútai magániskola, a másikat pedig a komáromi művészeti alapiskola. Ám tervben van még néhány iskola megajándékozása, amelyek tevékenységükkel és munkájukkal szolgálhatnak rá.

 

Kónya említést tett a Barcsay Jenő Alapítványról és az általuk minden év januárjában kiosztásra kerülő Barcsay-díjról, amely reményei szerint egyszer egy felvidéki magyar művészt is kitüntethetnek ezzel az elismeréssel.

 

A vándorkiállítás további állomásai Szlovákiában Ipolyság valamint Dunaszerdahely, hogy aztán magyarországi városok után Erdélyben is bemutatkozzék.

 

Barcsay Jenő jellegzetes művészeti stílusával érdekes színfoltja a magyar képzőművészetnek. Korai műveiben a sötét és komor, az örökké egymással a képein egymásnak feszülő fény-árnyék viszonyok különleges ábrázolása látható. Részben expresszionista stílusban is alkotott, azonban leginkább a konstruktivizmus sajátos magyar változatának megalkotásával szerzett magának hírnevet.

 

Sajátos stílusban készített műveiben megjelenik és egyfajta irányvonal lesz a nonfiguratív formák és figurális ábrázolása, ami egyedi és unikum művészeti irányzatot hoz létre.

 

Grafikákat és mozaikokat is készített, valamint a művészetpedagógiában tankönyvként használt és szinte kötelező művészeti olvasmánnyá vált Művészeti anatómia című szakkönyvét.

 

Borka Roland

A szerző felvételei