Sajó Károly környezetvédelmi verseny: Ifjú ökológusok vetélkedtek

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Sajó Károly környezetvédelmi verseny: Ifjú ökológusok vetélkedtek

2012.04.25 / 10:54
Ifjú természet- és környezetvédők vetélkedtek csütörtökön a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában és a városi hivatal nagytermében tartott ökológiai megmérettetésen.

 Hir
Ifjú természet- és környezetvédők vetélkedtek csütörtökön a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában és a városi hivatal nagytermében tartott ökológiai megmérettetésen.

 

Immár hetedik alkalommal Gúta adott otthont a nívós Sajó Károly Kárpát-medencei Természet- és Környezetvédelmi csapatverseny országos döntőjére, amelyre Szlovákia szinte valamennyi szegletéből érkeztek diákok.

 

Csapatok érkeztek Komáromból, Búcsról, Nagymegyerről, Ipolyszakállosról, valamint Alistálról, Ógyalláról, Dunamocsról és Nemesócsáról.

 

Látogatásával megtisztelte a versenyt dr. Kiss Gábor, a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztérium Tájvédelmi és Ökoturisztikai Osztály Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztály vezetője, Simonyi István, a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatási Fejlesztési Főosztály közoktatási szakreferense, vezető-főtanácsos, Takács Imre mérnök, a gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetője, Koczkás Beáta mérnök, alpolgármester és Horváth Árpád polgármester, aki Csémi Erika, a II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatójának köszöntője után parafrázissal élve elmondta, a természet megvan nélkülünk, ám mi nem tudunk a természet nélkül élni.

 

Hozzátette, hogy az ilyen típusú versenyek kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a természet- és környezetvédelem fontosságára. A megmérettetésen négytagú zsűri értékelte a háromtagú csapatok munkáját, felkészültségét.

 

A kétfordulós versenyen a résztvevőknek első körben írásbeli teszt kitöltésével kell számot adniuk tudásukról. A teszt fő témakörei a szlovákiai és magyarországi nemzeti parkok voltak, valamint a környezetvédelmi alapfogalmak és folyamatok összefüggések felismerései. Ezen felül a diákoknak egy A1-es méretű plakátot is el kellett készíteni, amelynek idén az Erdő, mint a biológiai sokféleség egyik forrás volt a témája és a szakzsűri a témafeldolgozást, az üzenet meglétét és a kreativitást értékelte.

 

Simonyi István, dr. Kiss Gábor mellett a zsűriben helyet foglalt Garancsy Mihály, a magyarországi TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztő-helyettese valamint Hajbáné Csuta Ildikó, a KŐRIS nonprofit környezetvédelmi egyesület vezetője, a verseny magyarországi főszervezője.

 

A diákoknak a szóbeli kiselőadásban elsősorban a lakóhelyi, környéki környezetvédelmi problémákat kellett felkutatni és feltárni, valamint megoldási javaslatokkal állni, illetve alternatív lehetőségként bármilyen ökológiai, természetvédelmi témát feldolgozhattak és szemléletes számítógépes prezentációval bemutathatták.

 

Javarészt hulladékkezelési problémák és a természetszennyezés kérdése került terítékre. A tizenöt diákcsapat pörgős és élvezetes előadásokat tartottak. A három gútai alapiskola csapatai ugyan nem értek el „dobogós” helyezést, azonban előadásaikkal jelentősen hozzájárultak a verseny színvonalához. A zsűri különdíjban részesítette a legszebb magyar kiejtést is, a díjat az alistáli Gulázsi Melinda kapta.

 

Az idén fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő megmérettetésen a harmadik helyen a komáromi Eötvös Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola csapata (Tapolcsányi Viktória, Tóth Orsolya, Szolga Lilla, felkészítő tanár: Simonics Katalin) végzett, amely a szemetelés témakörét járta körül. Második lett az ipolyszakállosi magyar tannyelvű alapiskola „A” csapata (Baka Katalin, Konczi Viktor, Urbán Alex, felkészítő tanár: Horváth Katalin).

 

Ők a biológiai sokféleség kérdéskörét prezentálták a hallgatóságnak. Az első helyet az alistáli Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola csapata (Gulázsi Melinda, Ollé Dóra, Rásó Péter, felkészítő tanár: Hegyi Andrea) érdemelte ki a hulladékhegyek feltárásáról és megszüntetésének fontosságáról szóló előadásukkal.

 

Az első két helyezett képviseli Szlovákiát a május végén Győrben megrendezendő döntőn.

 

A verseny célja az összetett környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, a környezetünkért érzett közös felelősség felébresztése, valamint a tehetségfejlesztés.

 

A kiértékelésen Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke elmondta, szükségesek az ilyen típusú versenyek, hogy a jövő nemzedékének tagjai a megszerzett ismeretanyagot átadhassák a kortársainak és rávezessék őket a természet- és környezetvédelemre.

 

Borka Roland

A szerző felvételei