Kátyúzzák a Béke utcát, a lakók mégis tiltakoznának!

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Kátyúzzák a Béke utcát, a lakók mégis tiltakoznának!

2012.05.16 / 13:14
Javítják a gútai Béke utca útburkolatát, a lakók mégis útblokáddal tiltakoznának az utca teljes felújítása és a forgalomkorlátozás érdekében. Tiltakozási akciójukat a hét második felére tervezik.

 hir

Javítják a gútai Béke utca útburkolatát, a lakók mégis útblokáddal tiltakoznának az utca teljes felújítása és a forgalomkorlátozás érdekében. Tiltakozási akciójukat a hét második felére tervezik.

 

A héten gázüzemű katalitikus infrasugárzóval javítják a Béke utca útburkolatának hibáit. Az új eljárás nemcsak hatékonyabb, időtállóbb, hanem költségtakarékosabb is.

 

A Stavby Nitra útjavító vállalat munkásai katalitikus infrasugárzó útalap-melegítő géppel és a hozzá csatlakoztatott propánpalack egységek által szolgáltatott gázenergiával felmelegítik az felfagyásból származó úthibák, kátyúk illetve repedések aszfaltburkolatát, majd szükség szerint formázzák, s egy speciális folyadékkeverék segítségével még jobban feloldják, hogy a beleszórt aszfalt jobban megkössön.

 

A robbanásbiztos, lángmentes eljárással különlegesen jó kötés érhető el, amely biztosítja, hogy a töltőanyag nem fagy ki a következő években. Azzal, hogy a kátyút nem kell téglatest alakúra kivágni, kevesebb vágási hulladék keletkezik, és kevesebb friss aszfalttal lehet megoldani az újratöltést. Ez a módszer mélységi melegítést visz végbe ellentétben a korábbi eljárásokkal, amelyek csak felületi melegítést tettek lehetővé.

 

A Béke utca lakói azonban nem elégszenek meg a szerintük csupán átmeneti megoldást kínáló kátyúzással és Halász Béla megyei képviselő ötletére alapozva gépjárműs blokáddal zárnák el a forgalom elől az utcájukat. Több lakó elmondása szerint nagy a forgalom az utcán és szeretnének mihamarabb megoldást találni a tarthatatlan állapotra.

 

„Nagy a teherforgalom is. Ki merem jelenteni, hogy a legtöbb teherforgalom éppen ezen az utcán halad, s az út állaga valamint a kamionok, teherautók áthaladása miatt megrepedtek a ház falai. Nincs egy nyugodt pillanatunk sem, mert folyamatos a forgalom. Közlekedés szempontjából is kész életveszély.” - panaszolja a neve elhallgatását kérő egyik lakó.

 

A többi lakó közül többen is kifejezik nemtetszésüket a megnövekedett útforgalom miatt. Állításuk szerint több éve folyamatosan élnek panasszal a város vezetéséhez, azonban megnyugtató választ máig nem kaptak.

 

Idős asszonyok azt sérelmezik, hogy tíz évvel ezelőtt még nyugodtan kiülhettek a ház elé beszélgetni, de ahogy fogalmaznak: az eltelt idő alatt megsokszorozódott a forgalom és a „saját gondolataikat sem hallják”. A jelenleg ott folyó kátyúzási munkálatokról is megvan a véleményük: „olyan, mint halottnak a csók!”

 

Ott jártunkkor (kedden a kora délutáni és esti órákban) szinte folyamatos volt a forgalom: kerékpárosok, személygépkocsik, teherautók és 12 tonna feletti járművek, főleg cseh, magyar, lengyel és osztrák rendszámú kamionok közlekednek. Egy percen belül mintegy 18 gépjármű áthaladását regisztráltuk, ami már jelentős közúti forgalomnak számít.

 

Láttunk anyukát babakocsival az út szélén közlekedni, mivel a járda állapota nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. Így az úton kénytelenek közlekedni a gyalogosok is, amely még inkább növeli a közúti közlekedés veszélyességét.

 

Kerékpározók óvatosan próbálnak közlekedni, de sokszor „megcsapja őket az elhaladó járművek keltette légmozgás” és ezért tartanak attól, hogy az árokban végzik.

 

Gépjárművezetőket is megszólítottunk, miért éppen ezt az útvonalat használják. Azt a választ kaptuk, hogy még az út rossz állaga miatt is gyorsabb és kényelmesebb a közlekedés. Elpanaszolták, hogy a kerékpárosok és a gyalogosok sokszor kiszámíthatatlanul közlekednek, bár ez általános probléma.

 

Egy teherjármű vezetőjével sem sikerült beszélni, s amikor egy cseh kamionost próbáltunk megállítani, érthetetlenül káromkodva a jobb kezének középső ujja felmutatásával jelezte véleményét.

 

A Béke utcán lévő autóbuszmegállóval szemben diákok várakoztak, akik elmondták, a magániskolából érkezve várják a buszt. Azt mondják, sokszor a sebesen közlekedő járművek majdnem elütik őket, sérelmezik, hogy ilyen nagy itt a forgalom.

 

A Béke és az Állomás utca teljes felújításra a gútai polgármester szerint közel 700 ezer euróra lenne szükség, amely összeg nem áll a város rendelkezésére. Másik megoldás az elkerülő út megépítése jelentene, azonban információink szerint Nyitra megye önkormányzatának nem ez az első számú prioritása.

 

Úgy tudjuk, hogy elsőbbséget élvez a Nyitrához vezető közút – Nagykér, Berencs, Komját, Ivánka – forgalmának csökkentése, azon dolgoznak, hogy megépüljön az elkerülő út. A gútaira nem jut pénz.

 

„Az illetékesek csak ígérgetnek, normális választ a lakosok nem kapnak. Ezért megkérem az illetékeseket, hogy május 16.-ig adjanak egy normális nyilatkozatot az utcákkal kapcsolatosan! Mikor lesznek kint a táblák, mikor lesz kátyúzás és mikor lesz végre felújítva? A nincs pénz duma már senkit sem érdekel, tessék szerezni, azért kapjátok a nem kevés fizetést! Ha nem kapunk normális választ, akkor május 17-én autókkal tiltakozásul lezárjuk az utcát! – írta Halász Béla megyei képviselő az egyik közösségi oldalon.

 

A problémát érti és átérzi Horváth Árpád polgármester is, aki megkeresésünkre elmondta, ismeri az ott lakók gondját-baját, azonban anyagi eszközök hiánya miatt nem áll módjában a városnak számottevő útjavítást elvégezni.

 

„Tudni kell, hogy a teljes utcát kellene felújítani, sőt, nemcsak a Béke, hanem az Állomás utcát is. Mindezekhez pedig jelentős anyagi fedezet szükséges, a városnak azonban jelenleg nincs pénze. Városi utakra azonban még csak pályázati lehetőség sincs. Jelenleg egy új technológiájú kátyúzással próbálunk javítani az út állagán. Ami pedig a forgalomkorlátozást illeti: a következő önkormányzati ülésen foglakozunk a sebesség- és teherforgalom áthaladását korlátozó táblák kihelyezéséről. – nyilatkozta a polgármester.

 

Borka Roland

A szerző felvételei