A test és a lélek érzéki tánca

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

A test és a lélek érzéki tánca

2012.05.23 / 12:15
Lenge öltözékben a zene hektikus ritmusára vonagló nők bűvölték a közönséget szombaton, a gútai Farafir tánccsoport által életre hívott Mesés Kelet elnevezésű táncesten.

 HirFarafir

Lenge öltözékben a zene hektikus ritmusára vonagló nők bűvölték a közönséget szombaton, a gútai Farafir tánccsoport által életre hívott Mesés Kelet elnevezésű táncesten.

 

Káprázatos kosztümök és látványos táncokkal szórakoztatták a megjelenteket. Nemcsak gútaiak táncoltak, hanem az érsekújvári VIVA NZ tánciskola Zafirah tánccsoportja is bemutatta tudását.

 

A keleti eredetű táncok a nők önkifejezési eszköze, amelynek egyik formája a kikapcsolódás és szórakozás, de egyes tájakon közösségi, rituális táncnak is számít a modern világban hastáncnak nevezett mozgáskultúra. Az érzékiség és az erotika szerves részét képezik a csábítás mozgásos technikájának.

 

A gútai művelődési központ színháztermében megtartott táncesten a résztvevők egy mesés világba tehettek egy kirándulást, ahol a képzelet kelt szárnyra és hagyta elandalítani a nézőket.

 

Egy csapásra kiléptek a megszokott világból és mintegy egy órán át egy különleges és fantasztikus álomba merülhettek. Szemet gyönyörködtető látvány volt, ahogy a megannyi szép nő a zene ütemére fej-, váll- és mellmozdulatokat tettek.

 

A látványhoz jelentősen hozzájárultak a csodaszép kosztümök, amik színes és gazdagon díszített melltartóból, földi érő szoknyából állt, melyet gyakran rojtokkal díszítettek vagy övet vettek hozzá.

 

A műsorból nem maradhattak ki a „klasszikus” nyugati jegyek sem, legyen szó akár a farmerről, amit flittercsengőkkel díszített övet csatoltak, vagy láthatóan a tengerész uniformis adott szabása is lehet szexisen vonzó.

 

Nem kis munka volt a lélegzetelállító ruhaköltemények elkészítése. Az arab stílusú színpadi dekoráció látványosan gazdag keleti díszletelemekkel és jelmezekkel is hozzájárult az est varázslatosságához.

 

A táncest mítoszok, mondák és legendák mesélésével egészen az önkifejezés fontosságáig irányult, kifejezésre került a tánc örömének megélése és önmagunk teljes elfogadása. Igen, a tánc erre is képes.

 

A gútai nők pedig mindezt bemutatták színes, vidám, látványos táncelőadás közben. A Farafir táncegyüttes tavaly a liptói LOF (Liptov Orient Festival) versenyen második helyezést értek el. Valódi táncos románccal csábítottak a fellépők.

 

Borka Roland

A szerző felvételei