Kitakarították a Dankó Pista telepet, mégsem elégedettek a lakók

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 12. szombat, Villő

Kitakarították a Dankó Pista telepet, mégsem elégedettek a lakók

2012.06.12 / 21:46
Nem kis felháborodást keltett Gútán az a nemrég véghezvitt takarítási akció, amelyet a Dankó Pista telepen hajtottak végre.

hir

Nem kis felháborodást keltett Gútán az a nemrég véghezvitt takarítási akció, amelyet a Dankó Pista telepen hajtottak végre.

 

Többen sérelmezték, hogy az ott lakók a szemétdíj-tartozásukat a saját hajlékuk előtti szemét eltakarításával dolgozták le. Azt mondják, hogy akkor ők sem fizetnek a hulladék elszállításáért, s a felhalmozott tetemes összeget egyszerűen ledolgozzák, miközben a város saját költségén elhordatja a felgyülemlett szemetet. Rosszallásukat fejezték ki egyes emberek, hogy miért kivételeznek a többségében roma kisebbséggel lakott területtel.

 

Talán kevesen tudják, de az akciót a január óta tevékenykedő szociális terepmunka keretében végezték, amelynek vezetője, Rigó Andrea a legutóbbi önkormányzati ülésen számolt be eredményeikről.

 

Szót ejtett elsősorban a fentebb vázolt problémáról is. Tény, hogy kitakaríttatták az ott lakókkal a szemételhordási díj tartozása fejében, azonban ez a közhasznú munkák csoportján keresztül zajlott, s azok takarítottak, akik a programban részt vesznek és éppen a Dankó Pista telepen laknak.

 

Rigó Andrea az ülésen elmondta: Elsősorban nem az a célunk, hogy takarítási akciókat tartsunk, hanem, hogy a már elért szintet megtartsuk és a környezettudatos viselkedésre próbáljuk felhívni a figyelmet.

 

A takarítási munkákban naponta mintegy hatvan ember vett részt és elmondásuk szerint rendkívüli együttműködés volt, az ott élők pozitívan álltak hozzá a dologhoz.

 

Munkánk célja az volt, hogy megmaradjon a rend és tisztaság, ezért inspiráltuk őket, hogy hulladéktároló edényeket vásároljanak, ami sikerült is. Továbbá két embert bíztunk meg, akik rendszeresen felügyelik és ellenőrzik a tisztaságot és rendet. Nemcsak arról van szó, hogy tisztább környezetük legyen, hanem előirányozzuk az életmódjuk megváltoztatását.”

 

A Dankó Pista telepen nincs játszótér, ennek kialakítását is szeretnék elérni. Elhordatták a szemetet az egyik nagyobb füves területről, és lekaszáltatták. A játszótér kialakítására pedig az Európai Pénzügyi Alapból szeretnének anyagi eszközökhöz jutni. Reális esély van rá. A gyermekek a játszótéren tölthetnék a szabadidejüket, amivel csökkenteni lehetne a bűnözést és a vandalizmust.- nyilatkozta Rigó.

 

Hozzátette, hogy a közel fél éves szociális programjuk kidolgozásakor odafigyeltek az adott környék lehetőségeire. „Nemcsak terepmunkát végzünk, hanem hetente három nap ügyfélfogadási órák vannak a Templom tér 32-es irodaépületben. Ezen idő alatt szükség szerint kérvényeket fogalmazunk meg, nyomtatványokat töltünk ki, és telefonon keresztül ügyeket intézünk. Segítségünket nemcsak a roma lakosok igénylik.

 

A szociális munkások az iskolákkal és iskolai étkezdékkel valamint az óvodákkal is együttműködnek.

 

„A szülőket felvilágosítottuk a lehetőségekről az iskolába és az óvodába történő beíratásokról. Gyakran személyesen kísérjük el őket az aktuális problémák megoldása miatt. Ezen emberek nem rendelkeznek kellő mennyiségű információval, vagy ha mégis, nem tudják megoldani a gondjaikat. A legnagyobb gondok a speciális alapiskolában vannak. Nemcsak a pedagógusokkal, hanem a tanulókkal és a szülőkkel is együttműködünk. Első pozitív eredményünk volt az első közös szülő értekezet megszervezése, amelyen minden szülő részt vett. Ez is azt bizonyította, hogy lehet velük együttműködni, de hosszas, kitartó munkát igényel. Úgy gondoljuk, hogy a művelődés elősegítésével emelni lehet az életszínvonalukat, a szakiskolák befejezése megalapozza az egzisztenciájukat és elviselhetőbb életmódot biztosít.”

 

Andrea azt is elmondta, hogy a roma gyermekek művelődésével jelentősen javulhat az életszínvonaluk is. „Jelenleg a speciális alapiskolából két, a Dankó Pista telepen lakó gyermek középfokú szaktanintézetben folytatja tanulmányait, amire már nagyon régóta nem volt példa. A roma közösségben az a legnagyobb probléma, hogy a szülők nem tartják fontosnak a művelődést. Súlyos gondokat okoz, hogy a roma gyermekek nem járnak óvodába, így amikor iskolakötelesek lesznek és elkezdenek iskolába járni, tanulási problémák jönnek elő. Ezt a gondot kitartó munkával próbáljuk megoldani. Elkészítettünk egy erre irányuló programot, amelyre pályázat útján az Európai szociális alapból szeretnénk anyagi eszközökhöz jutni. Márciusban az Európai Unióból érkezett egy szociális ellenőrzői bizottság, amely pozitívan fogadta ötleteinket és eredményeinket. A következő ellenőrzésre kb. két hónap múlva kerül sor.” - mondta Rigó Andrea.

 

A Dankó Pista telepen tett látogatások során észlelték, hogy a családoknak nincs megfelelően bebútorozott lakásuk, ezért a Gúta TV városi televízión keresztül felhívással fordultak a lakosokhoz, hogy akinek van feleslegessé vált bútora, az felajánlhatná az ott lakók részére.

 

Rigó Andrea szerint ez kiválóan működik, többeknek sikerült így berendezést szerezni és a lakók is jól fogadták, lelkesebbé váltak és emelkedett az életszínvonaluk, amelyet megpróbálnak megtartani.

 

A terepmunka során azt látják, hogy a Dankó Pista telepen élőkben jelentősen csökkent az agresszió. Az ott élők társadalomba való beilleszkedését elősegítendő iskolázások megszervezését tervezik, amelyre a Szabadidőközpont udvarán kerülne sor. Szakértők a higiénia, a hulladékosztályozás, valamint a családi költségvetés illetve adósságrendezés témakörökben tartanának előadásokat.

 

„Az előadásokat fokozatosan ötventagú csoportokban tartanánk. Célunk egy középréteg kialakítása, amely megfelelő körülményeket biztosít gyermekeik számára az iskolalátogatásra is. Ezen projekt keretében elégséges számú roma lakót sikerül integrálni a társadalomba. Jelentős eredmények csak évek múlva fognak megjelenni, ezért remélem, továbbra is folytatódik ez a program, amely jelenleg 2013. december 31-ével zárul.” - zárta beszédét Rigó Andrea.

 

Borka Roland