Mennyibe kerül a Gúta-Komárom közti kerékpárút építése?

Üdvözöljük Gútán!
2021. június 13. vasárnap, Antal, Anett

Mennyibe kerül a Gúta-Komárom közti kerékpárút építése?

2013.04.07 / 17:01
A Gúta-Komárom között megépítendő kerékpárút kerül terítékre a gútai városi képviselők április 8-ára, hétfőre tervezett ülésén. A városi hivatal nagy üléstermében délután három órától tartandó nyilvános önkormányzati ülésen információink szerint éppen e téma megtárgyalása éles vitákat eredményezhet.

A Gúta-Komárom között megépítendő kerékpárút kerül terítékre a gútai városi képviselők április 8-ára, hétfőre tervezett ülésén. A városi hivatal nagy üléstermében délután három órától tartandó nyilvános önkormányzati ülésen információink szerint éppen e téma megtárgyalása éles vitákat eredményezhet.

Úgy tudjuk, egyelőre nincs teljes egyetértés a képviselők között arról, vajon a város vállaljon-e a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben az öt százalékos pénzügyi önrésszel kockázatot, avagy sem.

Az elmúlt időszakban számos összejövetelt, gyűlést, megbeszélést tartottak a témában, illetve az önkormányzat mellett működő szakbizottságok is tárgyalták a tervezetet. Az előzményeket tekintve korábban az önkormányzat már előzetes beleegyezését adta a Tata-Komárom-Gúta között kiépítendő kerékpárút megépítésére, amelyet a Pons Danubii Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás kezdeményezett.

A társulás a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Operatív Program keretében elnyert egy 2,5 millió eurós pályázatot a Komárom és Gúta közötti szakasz, és Magyarországon a Monostori Erőd körüli kerékpárút szakasz megépítésére. A kerékpárút a Vág menti töltésen kerülne kiépítésre egészen a Vágon átívelő hídig Gútánál. Az elnyert összeg java részét, kb. 2,1 millió eurót a Gúta és Komárom közti mintegy tizenhét kilométeres kerékpárút megépítésére költenék, amelyet a Pons Danubii EGTC építtetne meg.

A Komárom-Gúta kerékpárút önrészének mértéke öt százalék, amely lakosságarányosan oszlik meg a két város között. A gútai önrész mintegy 25 ezer eurót venne igénybe, amelyet a városnak egy összegben kvázi „tagsági díjként” szükséges kifizetni a Pons Danubii EGTC számára. A két város közti kerékpárút kivitelezőjét 2013-ban közbeszerzési eljárással választanák ki (információink szerint a két érintett országban négy olyan vállalat van, amely megfelel a megkötendő szerződés szigorú követelményeinek), és az építés tervezett megkezdése 2014 áprilisa, az átadása pedig 2014 júniusára várható. A közbeszerzésen nyertes kivitelező egy darab számlát állít ki (2,5 millió euró értékben) a kerékpárút megépítése és átadása után, amit a Pons Danubii EGTC – mint megrendelő – banki hitelből kíván megtéríteni.

A 2014 júniusában felveendő banki hitel garanciáját azonban a városoknak kell vállalni, lakosságarányos mértékben, és 2015 februárjában szükséges visszafizetni. A tervek szerint a banki hitel megtérítése utólag az EU és állami támogatásokból történik, a kamatokat Gúta és Komárom lakosságarányosan fizeti.

A megépült kerékpárút öt évig a Pons Danubii EGTC tulajdona, nekik kell majd elvégeztetni a karbantartási munkálatokat. A határidő lejártával a két város közös megegyezés alapján és jelképes összegért átvenné a kerékpárút tulajdonjogát. Ugyan tervben van az egészen Vágsellyéig vezető kerékpárút kiépítése, azonban ez nem része ennek a tervezetnek. Komáromban már áldásukat adták a városatyák a tervezetre. Most a gútai képviselőtestületen a sor, hogy határozatot hozzon a témában.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy túlságosan is kockázatos egy ilyen projekt finanszírozása, illetve, hogy a kimenetele képlékeny és nincs garancia, míg a támogatók szerint egyfajta infrastruktúrát teremtene, egy közös utat Magyarország és Szlovákia között, nem beszélve arról, hogy ez a szakasz rákötődne a nemzetközi kerékpárútra, megnövelve ezzel Gúta turisztikai vonzatát.

Borka Roland