Terrortámadás Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Terrortámadás Gútán

2013.04.17 / 17:19
Soha nem látott terror-elhárítási gyakorlatot tartottak a gútai magán szakközépiskolában szerdán délután.Az ATLAS névvel illetett gyakorlat a krízishelyzetben fellépő speciális egységek együttes koordinációját hivatott ellenőrizni és javítani. Az Atlas Common Challenge a tagországok ilyetén való együttműködését tűzte zászlajául és a gyakorlat is erre irányult.

Soha nem látott terror-elhárítási gyakorlatot tartottak a gútai magán szakközépiskolában szerdán délután.

Az ATLAS névvel illetett gyakorlat a krízishelyzetben fellépő speciális egységek együttes koordinációját hivatott ellenőrizni és javítani. Az Atlas Common Challenge a tagországok ilyetén való együttműködését tűzte zászlajául és a gyakorlat is erre irányult.

A gútai Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskolában tartott gyakorlaton három ország vett részt. A szlovák rendőrség speciális, úgynevezett LYNX Commando egysége vett részt a színlelt terrortámadás elhárításában, aminek a magyar, szlovén és román egységek is segítségére siettek. A túsztárgyalók Csehországból és Lengyelországból érkeznek.

A vészhelyzeti gyakorlat egy különleges forgatókönyv alapján zajlott, amelynek alapját a médiából is ismert, Beszlanban, az orosz város egyik iskolájában, 2004-ben történt terrortámadás adja. A színlelt támadás lényege, hogy a terroristák elfoglalták az iskola épületét, túszul ejtve mintegy 280 diákot és pedagógusokat.

Mint azt Peter Lazarov, a szlovák belügyminisztérium kommunikációs osztályának munkatársa elárulta, az Atlas a megnevezése az EU 36 tagországának a terrorelhárítás feladatát ellátó speciális rendőri egységeket tömörítő szervezetnek.

A gyakorlat szükségességét a nemzetközi biztonsági helyzet fejlődése indokolta, valamint az is szerepet játszott, hogy az európai országok integrációjában szorosabbá fűzzék a tagországok biztonsági erőinek együttműködését.

A gyakorlaton személyesen részt vett Róbert Fico, szlovák kormányfő, Róbert Kaliňák, belügyminiszter, Martin Glváč, hadügyminiszter, Dušan Čaplovič, iskolaügyi miniszter, Tibor Gašpar, országos rendőrkapitány és Miroslav Korba, a szlovák légierő parancsnoka.

Egy "túsz" szemszögéből:

„Bementünk a suliba, mindenkinek megvolt adva melyik osztályba menjen. Bejött egy rendőrtiszt és az egyik „rosszember” vagy  „terrorista”, aki elmondta mi, hogy lesz, hogy ne lepődjünk meg. Elmondott olyan dolgokat, hogy milyen figyelmeztetésekre hogyan kell majd reagálni, illetve tartott egy kis fegyverbemutatót, hogy milyen fegyverekkel fogják végrehajtani a merényletet. Egy kedves szimpatikus ember volt. Ezt követően felmentünk és megnéztünk egy előadást a holokausztról. Az előadás után még volt egy főpróba, hogy fogunk „megmenekülni”. Ez abból állt, hogy lefutottunk a pályára.  Miközben futottunk le a lépcsőn mindkét oldalon katonák álltak, mutatva az utat, merre haladjunk. Ezt követően visszamentünk és jött maga a túszejtés. Öt terrorista jött be a terembe, négy férfi és egy nő. Azonnal kiabáltak és ordibáltak velünk, hogy kezeket tarkóra és fejet a térdre hajtani. Körülbelül másfél órát kellett az utasításaik szerint cselekednünk. Ha például valaki elmosolyogta magát, vagy szólt, azonnal rákiabáltak és felállították. Addig kellett úgy állnia,míg nem szóltak. Nagyon élethűnek tűnt a helyzet, mi pedig tényleg túszok voltunk.  Voltak beépítettek is, akik direkt megszegték a csendet. Őket térdre állították, megbilincselték. Nem mertünk felnézni sem, annyira féltünk, csak ahogy itt-ott láttuk a történteket az oldalpillantásból. Egy idő után a terroristák szétosztottak minket négy csoportra és szintén a szabályaik szerint kellett, térdelni, ülni, ki-hogy fért el a terem azon részén. A szétosztás közben mindenki kapott füldugót, nehogy megsüketüljünk. Figyelmeztettek, hogy ha nem használjuk károsulhat a hallásunk. A bedugaszolt fülünket még a két kezünkkel is védenünk kellett, olyan hangos volt az akció. Ezután hallottuk a helikoptert, majd egy kis idő után csörömpölés, ablaktörés, beugrottak a kommandósok az ablakon. Volt még ezen kívül lövöldözés, bombarobbantás is. Félelmemben a szívem majd kiugrott a helyéről, mert nem nézhettünk sehova sem. Miután semlegesítették a terroristákat abbamaradt a hangzavar. Ott feküdtek megbilincselve a földön. Ezt követően a kommandósok utasítottak minket, hogy álljunk fel és futás ki az épületből, olyan tempóval amilyennel csak bírunk. Volt olyan, aki kacsintott is nekünk, hogy tudjuk, már megmenekültünk.  Kint az iskola műpályáján sorba letérdeltünk, majd körbeálltak minket a katonák és bejött egy rendőr, aki megköszönte az együttműködést. „

 

Borka Roland (forrás: TASR)

Fűri Gábor képei

fotók és videó facebook oldalunkon