Zöldek támadása az iskolában

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Zöldek támadása az iskolában

2013.04.18 / 18:14
Ifjú környezetvédők lepték el a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolát és a városi hivatal nagytermét.

Ifjú környezetvédők lepték el a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolát és a városi hivatal nagytermét.

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Sajó Károly kárpát-medencei természet- és környezetvédelmi verseny szlovákiai országos fordulója, amelyet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében Bagita Judit tanárnő koordinálásával valósult meg.

A megmérettetést neves és ismert, a természet- és környezetvédelem területén tevékeny szakemberek tisztelték meg.

Megjelent Simonyi István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közoktatás Fejlesztési Főosztály Oktatási és Nevelési Programok Osztálya vezető-főtanácsosa és közoktatási szakreferense, Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet munkatársa, Mécs Csaba a KOKOSZ – Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének elnöke, Garancsy Mihály, a TermészetBÚVÁR magazin főszerkesztő-helyettese és Hajbáné Csuta Ildikó a természet- és környezetvédelmi vetélkedő ötletgazdája, aki egyben a Kőris nonprofit kft. ügyvezetője.

Varga Attila, a magyarországi Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ tudományos főmunkatársa levélben köszöntötte a megjelenteket. A komplex környezettudatos magatartás kialakítása érdekében nagyon fontosnak tartom, hogy a diákok a versenyen a Kárpát-medence természeti értékeinek megismerésén túl saját lakóhelyük természeti értékeivel és környezetvédelmi problémáival is foglalkoznak: kutatásokat szerveznek, megoldási javaslatokat mutatnak be. Így válhatnak igazán környezetük állapotáért felelősséget vállaló, lelkiismeretes, aktív állampolgárokká.” – olvasható a levélben.

Horváth Árpád Gúta polgármestere kiemelte a verseny létjogosultságát, valamint a jelenlévőknek felvázolta a város környezetvédelemre irányuló intézkedéseit a hulladékgazdálkodás területén valamint további, ilyen jellegű terveket is felvázolt. Beszédében kitért a Gútától mintegy öt kilométerre megépült fermentáló üzemre, amely szerves hulladékból villanyáramot állít elő, és a jövőben egy biogáz üzem is megtelepedhet, ami újrahasznosítaná a mezőgazdasági melléktermékeket.

Az idei verseny írásbeli tesztjének központi témája a Környezet és fenntarthatóság volt, a szóbeli kiselőadás témája, tetszőleges prezentációval a természet értékei valamint a környezeti problémák okai, következményei és megoldási javaslatai voltak.

A szakzsűri pontozásos rendszerben értékelte az egyes kiselőadásokat témaválasztási, feldolgozási, elemzési és egyéni hozzáállásának bemutatási milyenségét. A megmérettetésre tizenhét iskolai csapat nevezett be.

A háromfordulós verseny első részében a háromtagú csapatoknak írásban kellett számot adniuk tudásukról, a második részben kiselőadásokat tartottak a városháza nagytermében. Valóban felkészült diákok hiteles előadásait láthatták-hallhatták a jelenlévők. Több helyi érdekeltségű téma mellett a versenyzők globális problémakört feltártak, mint a bálnavadászat, a mérgek gyilkos hatásai, vagy éppen az ún.: öko lábnyom megmérésére irányuló prezentáció. Az előadások minőségéhez a témába vágó plakátok készítése is közrejátszott, idén a 2012 a Világörökség éve Magyarországon volt a feldolgozandó téma, amit tetszőleges technikával valósítottak meg a csapatok.

A verseny kiértékelésében Hajbáné Csuta Ildikó dicsérte a megmérettetés megvalósításában résztvevőket, kiemelte a verseny magas színvonalát és köszönetet mondott a felkészítő tanároknak is. Beszédében kiemelte a Kárpát-medence értékeinek megismerésének, az értékeinek megőrzésének, valamint a lokális és globális problémákra való odafigyelés illetve az ezekre való válaszadás fontosságát.

A verseny célkitűzései között szerepel egy olyan kulcsfogalom, hogy környezettudatos magatartás, környezettudatos generáció felnevelése mellett ökológiailag fegyelmezett is legyen. Egy másik nagyon fontos tényezője a versenynek az ökológiai fegyelem, fegyelmezettség mellett a kritikus gondolkodás és az egymástól való tanulás is.” – mondta Hajbáné Csuta Ildikó.

Az eredményhirdetésen Koczkás Beáta Gúta alpolgármestere gratulált a versenyzőknek és a zsűrivel illetve Csémi Erika iskolaigazgatóval átadta a díjakat. A harmadik helyet az ipolyszakállosi MTNY Alapiskola és Óvoda csapata (Baka Katalin, Uhrin Simona, Urbán Alex) – felkészítő tanár: Horváth Katalin; második helyen végzett a hetényi Tarczy Lajos MTNYAI csapata (Csollár Ádám, Hegedűs Tamara, Fülöp Cyntia) – felkészítő tanár: Rancsó Andrea. A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin MTNYAI csapata (Elek Noémi, Pongrácz Emma, Tamási Éva) felkészítő tanár: György Judit segítségével nyerte meg a megmérettetést.

Bagita Judit, a verseny főszervezője érdeklődésünkre elmondta: A verseny célja a komplex környezettudatos szemlélet kialakítása és elmélyítése, a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség kialakítása, a környezetünkért érzett közös felelősség felébresztése, valamint a tehetségfejlesztés.”. A nemzetközi Kárpát-medencei döntőre, amelyre a Szlovákiai döntő két legjobb csapata jut ki, 2013 júniusában kerül sor, hagyományosan Győrben.

Borka Roland

A szerző felvételei