Mégis lesz kerékpárút Gúta és Komárom között

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Mégis lesz kerékpárút Gúta és Komárom között

2013.04.30 / 11:28
Hosszas tanácskozást követően végül rábólintott a gútai képviselőtestület a Gúta-Komárom között megépítendő kerékpárút tervezetére, mert átláthatóvá vált annak finanszírozása.

Hosszas tanácskozást követően végül rábólintott a gútai képviselőtestület a Gúta-Komárom között megépítendő kerékpárút tervezetére, mert átláthatóvá vált annak finanszírozása. A jelenlévő tizenhét képviselő közül tizenöten támogatták a tervezetet, míg ketten tartózkodtak a szavazásnál.

Az új tervezet szerint a városra irányuló önrész, ami legfeljebb 25 ezer euró lehet, csak a már megépült kerékpárút után – mint hozzájárulás – kerülne kifizetésre, és a korábban kilátásba helyezett félmillió euró értékű hitelfelvételre sem lesz szükség. Így gyakorlatilag minimális kockázatot vállal a város. A tervek szerint a bicikliút 2014 nyarán kerül átadásra.

Horváth Árpád polgármester elmondása szerint a kerékpárút projekt finanszírozási rendszerének átláthatóvá tétele indokolta a tervezet rövid időn belüli ismételt megtárgyalását.

A testület előző ülésén úgy határoztak a képviselők, hogy addig elutasítják a kerékpárút tervezetét, amíg átláthatóvá nem válik annak finanszírozása. Az eredeti elképzelés szerint ugyanis az érintett városoknak lakosságarányosan oszlana meg az önrész kifizetése, ami Gúta esetében mintegy 25 ezer eurót tenne ki, illetve még fél millió eurós hitelfelvételre is kényszerült volna a város, amit ebben a gazdasági helyzetben elképzelhetetlennek tartottak a képviselők, így az eredeti formában „első körben” visszautasították a tervezetet. Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója akkor csalódottságát fejezte ki, ugyanakkor elmondta, amíg reális esélyét látja, dolgozni fog a kerékpárút megvalósításán. A fejlemények folyományaként világos a kerékpárút megépítésének finanszírozása (a városnak csupán a kerékpárút megépítését követően kell legfeljebb 25 ezer eurót kifizetnie), azaz az érintett városok tehermentesítésével zöld utat kaphatott a tervezet.

Az egyik bank áthidaló hitelt ajánlott a társulás részére a már megnyert pályázat szerződésére, és a kamatokat is fizetné, így tehermentesítették a városokat. „Nagyon örülök a mostani pozitív döntésnek, így a már aláírható az implementációs szerződés a hitelt nyújtó bankkal. A két millió eurós hitelt a társulás veszi fel, a városokat ezzel tehermentesítjük. Ezután elindul a közbeszerzés, majd 2014 elején megköttetik a szerződés a kivitelezővel – amit a társulás közgyűlése hagy jóvá, majd tavasszal megtörténik a kivitelezés, és a tervek szerint 2014 nyarán elkészül a kerékpárút Gúta és Komárom között, valamint Magyarországon a Monostori erőd körül. Mintegy nyolc hónapot vesz igényben majd az elszámoltatás.” – mondta Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója. Gútának a 2015-ös költségvetésbe kell beépíteni a legfeljebb 25 ezer eurós önrész anyagi eszközeinek előteremtését.

A kerékpárút tervezettel a Pons Danubii Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás nyert EU-s pályázaton mintegy 2,5 millió eurót a Komárom és Gúta közötti szakasz, és Magyarországon a Monostori Erőd körüli kerékpárút szakasz megépítésére.

 

Borka Roland