Rákóczi-emlékhetet tartottak az „öregiskolában”

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Rákóczi-emlékhetet tartottak az „öregiskolában”

2013.05.26 / 16:24
Ünnepélyes keretek között tartották szerdán a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola fennállásának 85. és névfelvételének 10. évfordulója alkalmából rendezett emlékhét megnyitóját.

Ünnepélyes keretek között tartották szerdán a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskola fennállásának 85. és névfelvételének 10. évfordulója alkalmából rendezett emlékhét megnyitóját.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a városi vezetés, önkormányzati képviselők, iskolák és iskolai intézmények képviselői, iskolabarátok, Bakonyszombathely polgármestere és a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola küldöttsége. Rövid bevezető kultúrműsorban az ünneplő iskola növendékei énekeltek és szavaltak. Az ünnepi beszédek és az iskola falán elhelyezett II. Rákóczi Ferenc emléktáblájának megkoszorúzása után a népes vendégsereg megtekintette a helyi Schola Privata Gutaiensis Magán Szakközépiskola kiállítását.

„Nehéz eldönteni, hogy egy iskola életében mikor veszi kezdetét az az időszak, amelytől kezdve úgy emlegetik, mint nagy múltú, régi, patinás intézményt, mely rendíthetetlen bástyája és kiolthatatlan tűzhelye az évezredes, európai magyar kultúra és művelődés hagyományainak. Éppen 85 esztendeje kezdődött el a mi iskolánk története. A kalendárium 1928-at mutatott, és az idegen uralom alá vetett felvidéki magyar közösség éppen hogy csak magához tért a trianoni sokkhatás után. Jellemző és tanulságos, hogy a gútai magyarság akkor, a feleszmélés pillanatában, a fojtogató gazdasági nehézségek közepette egy magyar iskola megteremtését tűzte ki célul. Felismerték, hogy közösségünk fennmaradásának legfőbb záloga az anyanyelvű, nemzeti szellemű oktatásban és nevelésben rejlik. - fogalmazott beszédében Csémi Erika, iskolaigazgató.

Az ünnepi emlékhét eseményei változatos és gazdag művelődési és kikapcsolódási lehetőséget biztosított valamennyi diák számára. Csütörtökön módszertani napra került sor, amelynek keretében a harmadik évfolyamon Mahor Katalin a zenei nevelés tantárgyból, míg a nyolcadik évfolyamon Őri Márta a matematika tantárgyból tartottak bemutató órát.

Az alsó tagozatosok számára Kiss Tibor városi rendőr közlekedésbiztonságról tartott előadást, a felső tagozatosoknak pedig Angyal Béla mérnök Gúta helytörténetéről beszélt, Peimli Piroska, a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Pannonhalmi Tájvédelmi Körzetének tájegységvezetője a Madárvédelmi gyakorlati kérdéseivel ismertette meg a hallgatóságot illetve a gútai Vermes törzs lovasíjász bemutatót tartott.

Pénteken a hagyományoké a főszerep, érdekes kézműves szakmák képviselői bemutatót tartottak mesterségének fogásaiból. Volt kosárfonás, gyékényezés, nemezelés, bőrdíszmű, makramézás, fafeldolgozás (hagyományos bútorfestés) és csipkeverés, horgolás, hímzés valamint tojásdíszítés, vitrázsüveg készítés, mozaik készítés és tűzzománc készítése.

Táncház és népi játékok színesítették a programot.

A művelődési központ színháztermében került sor az ünnepi kultúrműsorra, amelyen az intézmény diákjai valamint a testvériskola tanulói léptek fel.

Az ünnepség az iskola fennállásának 85. és névfelvételének 10. évfordulója alkalmából rendezett tehetségnapok nyitórendezvénye. A rendezvény szakmai és anyagi támogatói a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Felvidéki Tehetséggondozó Tanács és a Nemzeti Tehetség Program.

 

Borka Roland

A szerző felvételei

Kapcsolódó anyagok: II. Rákóczi Ferenc emlékhetet tartottak a tanintézményben (2012)