Első Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivál Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Első Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivál Gútán

2013.06.05 / 10:19
Művészeti fesztiválra vágytak a gútai magániskola vezetői, ezért gondoltak egyet és a naszvadi Tűzvirág fesztivállal egyidőben megszervezték az I. Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivált.

Művészeti fesztiválra vágytak a gútai magániskola vezetői, ezért gondoltak egyet és a naszvadi Tűzvirág fesztivállal egyidőben megszervezték az I. Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivált.

Gútán a Szlovák utcában található középiskola vezetősége nem is titkolja, hogy az volt a szándékuk, hogy irányt mutassanak a naszvadiaknak. A Schola Privata Gutaiensis Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola szervezésében és területén megvalósuló művészeti műhelyen a házigazda iskolán kívül magyarországi, csehországi és lengyelországi középiskolás tanulók vesznek részt.

06

A fesztivál Kopócs Tibor festőművész alapötletének továbbgondolása. Kopócs javaslatára 1995-ben Szlovákiában először éppen ebben a tanintézményben bevezették a tűzzománc-oktatást. Szokol Dezső, a gútai magániskola alapítóját-tulajdonosát nagyon bántotta, hogy nem ők voltak az elsők, akik megszervezték a Tűzvirág elnevezésű tűzzománc-fesztivál, ami éppen Naszvadon és nem Gútán van. Hozzátette, hogy Tóth Pál kecskeméti képzőművész ötlete nyomán a naszvadihoz hasonló fesztivált keltettek életre.

02

Az I. Nemzetközi Képzőművészeti Fesztivál hétfő délután tartott megnyitóján az iskola vezetésén kívül részt vett Horváth Árpád polgármester, Kopócs Tibor festőművész valamint Tóth Pál grafikus-iparművész és tűzzománcos Kecskemétről. Szokol Dezső iskolatulajdonos külön köszöntötte Majer Pétert, a magániskola igazgatóját.

04

Örömtelinek nevezte, hogy a budapesti művészeti középiskola, valamint a győri Kovács Margit művészeti középiskola tanárai és diákjai részt vesznek ezen a fesztiválon, ugyanakkor némi kritikával látta el a szlovákiai középiskolák vezetőit, akik közül csupán az eperjesi középiskola vezetése reagált a gútai magániskola meghívására.

Az ifjúság, mint a jövő záloga mutassa meg az utat a naszvadiaknak. Kellemes időtöltést és tartalmas művészeti tapasztalatszerzést Gútán.” - fogalmazott Szokol.

03

Négy ország művészeti középiskoláinak részvételével zajlik fesztivál. Az egyhetes nemzetközi workshop keretében a résztvevő diákok és tanáraik kölcsönös tapasztalatcserén kívül alkotói műhelyekben tűzzománc, vitrázs, aszamblazs (különféle használati tárgyakból összeállított alkotás) és grafika területen közösen létrehoznak egy kiállításra valót, amelyet június 7-én, pénteken, egy tárlat keretében bemutatják, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Horváth Árpád, polgármester üdvözölte a kezdeményezést, amelynek látogatói reményei szerint kellemes időt töltenek az egykor mezővárosnak nevezett Gútán. Kísérőrendezvényekről is gondoskodtak a szervezők. Az egész napos szakmai képzőművészeti foglalkozáson kívül a résztvevők megtekintik a komáromi régió kulturális emlékeit, lovasbemutatón és íjászaton vesznek részt, ellátogatnak a naszvadi Tűzvirág fesztivál kiállítására. Zenében és táncban gazdag időtöltés is szerepel a programban: a megzenésített verseken és a folklór mellett diszkót és karaoké bulit is tartanak.

Borka Roland

A szerző felvételei