Megkopott a karácsonyi vásár fénye

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Megkopott a karácsonyi vásár fénye

2013.12.16 / 18:59
Érdektelenség és közöny jellemezte az immár kilencedik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárt.

Érdektelenség és közöny jellemezte az immár kilencedik alkalommal megrendezett karácsonyi vásárt.

A hagyományosan az ezüstvasárnap köré szerveződő rendezvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és az előző évekhez képest kevesebb látogatót vonzott. Az Iskola utcán kijelölt vásárterületen sem az árusok, sem a vevők nem tolongtak, és nem mondható, hogy igazi karácsonyi hangulat teremtődött.

Nemcsak a hangszóróból szólt a muzsika, ám ahány sátor, annyiféle zenebona hívta-csábította a vásárlásra az embereket, akik mintha idén elmaradoztak volna. Az általunk megkérdezett árusok többsége azzal indokolta távolmaradását, hogy magas a helypénz, valamint a „vásárlóerő is jóval elmarad a másutt megszokottnál”. Viszont a külsőségek elősegíthették volna a hangulatot, hiszen ünnepi díszizzókat helyeztek ki a város fő útvonalain, két fenyőfát is karácsonyi fényfüzérrel láttak el, és a vásár bejáratánál Mikulás és a betlehemi jászol is hozzájárulhatott volna az emelkedett hangulat eléréséhez. Valamiért az mégsem teremtődött meg.

Nemcsak a vásártól, hanem a köré szerveződő rendezvényekből. Pedig akadt jónéhány érdekesség. Hagyományosan a városi hivatal előtti térre érkezett a Mikulás, hogy a gyermekek énekkel-verssel kiváltsák az egy kis édességet.

Egy magyar olimpikon is látogatást tett a városban. A Gútáért Polgári Társulás szervezésében Berki Krisztián tornász maréknyi közönség előtt mesélt élményeiről. Gyermekeknek játékokat is gyűjtöttek, az említett társulás a helyi óvodáknak, míg a Via Nova ICS a Dévai árváknak.

Két tárlat is nyílt a karácsonyi vásár ideje alatt. Az egyik Golasz Tímea képzőművész kiállítása, míg a másik a Rólunk, értünk című összvárosi tárlat, amelyen tizenhét képzőművész és négy iskola tehetséges diákjainak alkotásai láthatóak. Ezt szintén a Gútáért Polgári Társulás szervezésében valósult meg.

Koncertekből se volt hiány. A gútai művészeti alapiskola ünnepi hangversenye a templomban került megrendezésre, míg az Alma Art Művészeti Együttes karácsonyi koncertjét a művelődési központ színháztermében tartották. És ezzel ki is merült az ötnaposra bővített programfolyam kínálata.

Gyér, mondhatni elenyésző kínálat és kevés érdeklődő jellemezte a kilencedik karácsonyi vásárt. Ha nincsenek a polgári társulások által szervezett akciók, akkor nem mondhatnánk színesnek az idei ezüstvasárnap köré szervezett rendezvényt. Évről évre mintha lankadna a vállalkozói és alkotói kedv ezen újkori vásári hagyomány ápolásában. Kár. Már nem idézi a korábbi karácsonyi vásárok fényét és hangulatát. Megkopott és ellaposodott. Ráférne egy újraértelmezés.

Borka Roland