Radnóti utca, Gúta: Kilakoltatják a problémás bérlőket

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Radnóti utca, Gúta: Kilakoltatják a problémás bérlőket

2014.06.21 / 11:12
Végre nyugodtan alhatnak a Radnóti utca érintett lakosai, ugyanis városi közbenjárással kilakoltatják a sarki ház nem alkalmazkodó bérlőit. – tudtuk meg Horváth Árpád polgármestertől.

Végre nyugodtan alhatnak a Radnóti utca érintett lakosai, ugyanis városi közbenjárással kilakoltatják a sarki ház nem alkalmazkodó bérlőit. – tudtuk meg Horváth Árpád polgármestertől. „Fellélegezhetnek a Radnóti utca lakói, ugyanis kiköltözetik a sarki házban lakó problémás bérlőket, akik hosszú ideje megnehezítették a környékbeliek életét. Ez az állapot tarthatatlan volt, ezért a város vezetése közbenjárásával egy gútai magánvállalkozó átvállalta a ház pénzügyi terheit annak tulajdonosától, Rigó Kornéltól.” – mondta a polgármester.

Elmondása alapján megegyezés született a végrehajtást végző céggel és a magát megnevezni nem kívánó gútai vállalkozóval, aki megvásárolja a házat. Valószínűleg felújítják az épületet, mivel statikailag jó állapotban van.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor költöznek ki véglegesen az ott lakók. „Nincs konkrét időpont, meddig kell elhagyniuk a házat a nem kívánatos bérlőknek, azonban fokozottan figyeljük a helyzetet és nyomatékosan kérjük, tegyenek eleget kérésünknek. Néhány héten belül megtörténhet az elköltözés. Jelenleg a Dankó Pista telep egyik háza áll a rendelkezésükre, már ott szorgoskodnak-dolgoznak a házon, csinosítják. Eredetileg azt szerettük volna, ha visszakerülnek Naszvadra, azonban az ottani családi házukat már eladták, így kerültek Gútára.” – árulta el Horváth.

A probléma már hosszú ideje traumatizálja Gúta lakosait, akik azonnali megoldásért folyamodtak a város vezetőségénél. Évek után egyre gyűrűzött a probléma, míg az egyik ott lakó meg nem elégelte, és a törvényesség határát súroló megoldás lehetőségét helyezte kilátásba, önbíráskodást fontolgattak. Szerkesztőségünket is többen megkeresték, az ügy nyilvánosságra való hozatalával járuljunk hozzá a probléma mihamarabbi megoldásához. Megpróbáltunk utánajárni, terjedelmes cikkben beszámoltunk a visszás állapotokról, megszólaltatva az érintetteket.

Ezt követően Halász Béla gútai lakos, a Gútáért Polgári Társulás elnöke lakossági fórumot hívott össze a kérdéskörben, ahol először ültek le romák és nem romák, hogy megvitassák a problémát. Felemásra sikeredett a találkozó, sokan keserű szájízzel mentek haza, amikor megtudták, nincs törvényes megoldás az ügy kezelésére. Majd ezután a város vezetése élénken foglalkozni kezdett az egyre nagyobb méreteket öltő problémával, aminek gyökere messzire nyúlik vissza, és egészen objektív okok vezettek a kialakulásához.

Úgy tudjuk, hogy ezek az alkalmazkodni képtelek emberek, többségében romák Komáromból települtek át a járás valamennyi falvába, városába.

Azonban az ide került romáknak már nem igazán felel meg a gútai környezet, ezért most új helyet keresnek maguknak, legszívesebben visszamennének Komáromba. Horváth Árpád közölte, havi rendszerességgel összeülnek a járás valamennyi polgármesterével, egyebek mellett ezzel a kérdéskörrel is foglalkoznak, de a probléma teljes körű megoldást igényel, amit sajnos városi vagy falusi szinten nem tudnak kivitelezni. Sokat segíthetnének a szlovák kormány intézkedései, egyelőre azonban nincs ez irányú igyekezet.

„Sok mendemonda kering a városban azzal kapcsolatban, hogy mennyi, többségében alkalmazkodni képtelen, idegen roma érkezik a városba. Ha igaznak bizonyulnának ezek a találgatások, és összeadnám a számokat, már több ezren lennének. Erről azonban szó sincs. Nincs tudomásunk arról, hogy csoportos Gútára költözést fontolgatnának ezek az egyének. A lakosok segítségét is kérném, ha tudomásukra jut, vagy első kézből értesülnek arról, hogy a nem alkalmazkodók csoportosan érkeznének Gútára, akkor a város elérhetőségein tegyenek bejelentést, hívják fel a figyelmünket, hogy megfigyelhessük a problémás egyéneket.” – mondta a polgármester.

Az Európai Únió egyik alapelve a szabad mozgás, így sem az adott ország, sem pedig a város nem tilthatja meg az emberek költözését és letelepedését. Horváth elmondta, a város semmivel sem támogatja a problémás családokat, nem nyújt pénzügyi támogatást, sem pedig utalványokat. Nem adunk közvetlen pénzügyi támogatást, sem pedig utalványokat a problémás családoknak. Gútán van kb. 15-20 eset, amikor nem kapják kézhez a családi pótlékot, hanem az állam a város számlájára küldi a pénzt, és nekünk pluszfeladatot és munkát jelent az utalványok kiállítása és kézbesítése. Egy boltban lehet ezeket beváltani.” – nyilatkozta Horváth Árpád. Belátható időn belül tehát enyhülhet az alkalmazkodni képtelen betelepült lakosok által gerjesztett probléma, és további intézkedésekre lesz szükség, hogy a korábban említett eset ne történhessen meg újra.

Borka Roland