Európáról tartottak eszmecserét

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Európáról tartottak eszmecserét

2014.10.30 / 08:22
Rendhagyó tanóra keretében ünnepelték Szlovákia Európai Unió-s tagságát a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában. Az „Eszmecsere Európáról” címen Vadkerti Éva, az Európai Unió Tanácsának egyik fordítója tartott élményszerű előadást.

Rendhagyó tanóra keretében ünnepelték Szlovákia Európai Unió-s tagságát a gútai II. Rákóczi Ferenc Magyar Tannyelvű Alapiskolában. Az „Eszmecsere Európáról” címen Vadkerti Éva, az Európai Unió Tanácsának egyik fordítója tartott élményszerű előadást.

A Back to School – Vissza az iskolába elnevezésű projekt keretében az Európai Unió Tanácsának tagjai látogatást tesznek az iskolai intézményekben, hogy ott egy rendhagyó tanóra keretében különböző uniós témákról beszélgessenek a diákokkal és megosszák velük a munkájuk során szerzett élményeiket, tapasztalataikat. A személyes történetek révén a diákok bepillantást nyerhetnek az uniós döntéshozatal kulisszái mögé, megismerkedhetnek azokkal a karrierlehetőségekkel, amelyeket ez a terület kínálhat a pályakezdő fiataloknak.

A gútai Vadkerti Éva interaktív módon osztotta meg az EU-ról szóló ismereteket a népes hallgatósággal.

„Mindig jó érzés és öröm visszatérni városom iskolai intézményeibe beszámolni a munkámról és az EU-ról. Meglepetések napja volt, hiszen jómagam is számos pozitív élménnyel gazdagodtam. A tudást megfelelően honorálni kell, ezért a diákokat helyes meglátásukért, az EU-t érintő információkért és érdeklődő kérdéseikért apró belga csokoládéval kínáltuk. Fontos, hogy a diákok szélesítsék az EU-s ismereteiket, közelebb hozva hozzájuk az uniót. – fogalmazott Vadkerti Éva. Hozzátette, egykori pedagógusként számára hiányzik a tanítás, ám az ilyen és ehhez hasonló akciókkal némileg kárpótolja magát. 

Bagita Judit, iskolaigazgató elárulta, hogy az Európai Uniós tagságunk tizedik évfordulója kapcsán tartották a különleges tannapot. Az EU-s projektnap keretében tartott két előadásban mintegy negyvennyolc diák hallgatta a személyes történetekkel megtűzdelt beszámolót, amivel motiváljuk a diákokat, hogy érdemes tanulni, mert segítségével majd akár magasabb szinten is tudják az országot képviselni. – mondta Bagita Judit.

Az EU-s projektnap zárásaként a tanulók Vass Árpád és Varga Tamás tanítók által összeállított Fedezd fel Európát című szórakoztató-ismeretterjesztő vetélkedőn adtak számot tudásukról. A játékos feladatok között témába vágó szövegértelmezés, térképismeret és képfelismerés is szerepelt.

Minden résztvevő diák brüsszeli ajándékcsomagot kapott, ami EU logóval ellátott tornazsákot, pólót, térképet, EU-s karórát és minőségi csokoládét tartalmazott. Az iskola pedig könyvet illetve információs falitérképeket kapott.

Borka Roland

A szerző felvétele