Figyelmeztetés: Sárgaság terjed a térségben!

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Figyelmeztetés: Sárgaság terjed a térségben!

2014.11.12 / 12:05
Figyelmeztetés: Sárgaság terjed a térségben! Járvány elleni figyelmeztetést adott ki a komáromi regionális közegészségügyi hivatal sárgaság terjedése miatt a térségben.

Járvány elleni figyelmeztetést adott ki a komáromi regionális közegészségügyi hivatal sárgaság terjedése miatt a térségben.

A sárgaságot a piszkos kezek fertőzésének is nevezik, mivel nagyon könnyen terjed nem megfelelő higiéniai körülmények között. A hepatitisz A típusú betegség a fertőzött széklettel terjed, amiben jelentős szerepet játszanak a legyek.  – ismerteti a tényeket Andrea Kološová, a komáromi regionális közegészségügyi hivatal vezetője.

„A Szlovákiában a vírusos hepatitisz „A” típusú betegség terjedésének megfékezésére szükséges néhány megelőző intézkedés bevezetése. A sárgaság terjedése leginkább a nem kellőképpen megmosott kezek által, valamint szennyezett tárgyak és élelmiszerek által terjed. Levegő által nem terjed.” – nyilatkozta a szakember.

Hozzátette, hogy a betegség járványszerű előfordulását a Nyitrai kerületben is jegyzik. A megbetegedések a lévai, aranyosmaróti, érsekújvári és nyitrai járásban is jelen vannak.

„A betegség felbukkant a Komáromi járásban is, egy esetről tudunk, Perbetén. Továbbá számos személyről van tudomásunk, akik ún.: inkubációs, azaz lappangási időszakban lehetnek, amely mintegy harminc napig tarthat. Ezek tünetmentes fertőző személyek, s mivel a betegségnek még nincsenek látható jelei, másokat is megfertőzhetnek.” – jelezte Kološová.

Fontos megelőzés az alapos kézmosás folyó víz alatt és szappannal minden mosdóhasználat után, étkezés és ivás előtt, de minden olyan tevékenység előtt, amikor a kéz érinti a szájat. Ajánlott az alkoholos fertőtlenítő szerekkel a kéz fertőtlenítése.

A regionális közegészségügyi hivatal figyelmeztet, hogy a közelgő önkormányzati választásokkal kapcsolatosan megnő a fertőzés kockázata és megtörténhet, a fertőzött személy kapcsolatba kerülhet a választókkal és a választási bizottság tagjaival, ezzel pedig nő a betegség továbbterjedése.

„A választások miatt szükséges, hogy naponta többször fertőtlenítsék a választóhelyiségeket hatékony fertőtlenítő szerekkel, valamint be kell biztosítani kézfertőtlenítő eszközöket, amelyekkel a választóhelyiségbe történő belépés előtt és után is ajánlott fertőtleníteni a kezeket. – ajánlotta Andrea Kološová, a regionális közegészségügyi hivatal vezetője. A megbetegedés tünetei kezdetben influenzára utalhatnak, legfőképpen magas lázzal, fáradékonysággal, hasfájással, ízületi gyulladással, étvágytalansággal, hányással járhat, és néhány betegnél megsárgulhat a bőr és a szem fehér része, a vizelet sötétebbé válik, a széklet pedig világosabbá. Bármilyen tünet észlelése esetén keresse fel kezelőorvosát.

-br-