Megalakult az új önkormányzat

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Megalakult az új önkormányzat

2014.12.09 / 19:22
Megtartotta alakuló ülését az új gútai önkormányzat. Az új képviselőtestület első ülésén letette a város polgármestere, Horváth Árpád, valamint a tizenhét képviselő az esküt. A gútai művészeti alapiskola két oktatójának, Nagy Istvánnak és Balázs Bélának rövid kultúrműsorát követően a szlovák himnusz elhangzása után Finta Zoltán, a helyi választási bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választások gútai eredményeit.

Megtartotta alakuló ülését az új gútai önkormányzat. Az új képviselőtestület első ülésén letette a város polgármestere, Horváth Árpád, valamint a tizenhét képviselő az esküt.

A gútai művészeti alapiskola két oktatójának, Nagy Istvánnak és Balázs Bélának rövid kultúrműsorát követően a szlovák himnusz elhangzása után Finta Zoltán, a helyi választási bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választások gútai eredményeit.

Horváth Árpád, polgármester immár harmadik ciklusát tölti be a város első embereként, a Magyar Közösség Pártja által indított jelöltjeként 1892 szavazatot kapott. Beszédében kitért arra, hogy az alakuló ülést megelőző tárgyalássorozat éles vitáktól volt hangos, azonban sikerült megegyezésre jutni és azt kívánja, a továbbiakban is így legyen, bár több vélemény és meglátás van jelen az új önkormányzatban.

„Nem könnyű összekovácsolni a sokféleséget, de éppen ettől szép az önkormányzat.” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, együttműködést fog szorgalmazni és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a várost „sínen” tartsák, és fejlesszék. Elmondja, hogy „csodákat nem várhatunk”, ugyanakkor bízik az új önkormányzat összetartó erejében. Horváth megnevezte helyettesét, továbbra is Koczkás Beáta végzi el az ezzel összefüggő feladatokat, amelyeket konkretizálva a január második felében esedékes testületi ülésen ismerteti a képviselőkkel.

A tizenhét tagú önkormányzati testületben megalakultak az egyes képviselői frakciók. Három frakció alakult, az MKP-s képviselőket Gőgh Mihály vezeti, a négytagú Fiatal Független Képviselők Frakcióját (a helloGúta színeiben bejutott képviselők) Forró Tibor vezeti, a Független Képviselők Frakciójának Németh Ivett a vezetője, míg három képviselő mindentől függetlenek lesznek.

A városi hivatal alkalmazottainak és különféle intézmények vezetőinek-képviselőinek jelenlétében zajlott ülésen az új testület meghatározta az új városi tanács tagszámát és kinevezte a tagokat.

Árgyusi Imre független képviselő javaslata szerint az önkormányzat hattagú városi tanácsot választott, mégpedig 4:2 arányban a függetlenek javára. Az új tanács az alpolgármester személyén kívül tagjai Árgyusi Imre (független), Lengyel István (független), Gőgh Mihály (MKP), Fekete Attila (független) és Forró Tibor (független).

Az ülésen a korábban kilenc bizottság mellé még egyet megalakítottak, ez lett az idegenforgalmi és régiófejlesztési bizottság, amely az energiagazdálkodást is magában foglalja.

A szakbizottságok vezetőit titkos szavazással választották meg. A pénzügyit Lengyel István (független) vezetheti, a kulturális bizottságot Samu István (MKP) kapta, a sportbizottság élére Kárpáty Ernő (független) került, a lakásügyi és szociális bizottságot Viola Miklós (MKP), a közrendvédelmit Kögler Zoltán (független) irányíthatja. Az árvízvédelmi bizottságot Árgyusi Imre (független), az iskolaügyi bizottságot Madarász Róbert (MKP), míg a vállalkozói bizottságot Németh Ivett (független) vezeti. Az építésügyi bizottság Fekete Attila (független) valamint az új, régiófejlesztési és idegenforgalmi bizottság élére Forró Tibor (független) került.

A képviselők az ülésen megszavazták a polgármester fizetését, a város első embere ezen túl bruttó 2606 eurót kap. Zárszóként a polgármester mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánt. Az ülés végén felcsendült az EU-himnusz.

Borka Roland

A szerző felvételei