Nemzetközi alkotói pályázat kiértékelése és bemutatója gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Nemzetközi alkotói pályázat kiértékelése és bemutatója gútán

2015.01.30 / 07:43
Alkotói kiállítás meghívó. A Harmónium Egyesület és a helloGúta Polgári Társulás együttműködésének keretében megvalósuló díjátadó és kiállítás lesz megtekinthető február 6-án a gútai tájházban. A projekt célja a határon túli magyarság identitásának erősítése, a magyar-magyar kapcsolatok élénkítése és Magyarországon az elszakadt területek turisztikai értékének ismertetése.

Kiállítás meghívó

A Harmónium Egyesület és a helloGúta Polgári Társulás együttműködésének keretében megvalósuló díjátadó és kiállítás lesz megtekinthető február 6-án a gútai tájházban.  A projekt célja a határon túli magyarság identitásának erősítése, a magyar-magyar kapcsolatok élénkítése és Magyarországon az elszakadt területek turisztikai értékének ismertetése.

Az együttműködés előzménye, hogy a helloGúta Polgári Társulás bekapcsolódott a Harmónium Egyesület által kezdeményezett „Most mutasd meg településed kincseit!” című alkotói pályázat felvidéki népszerűsítésébe.

A kiírás célja volt, hogy a pályázók mutassák be településük számukra fontos emlékét. Az alkotói pályázatra 100 mű érkezett, amelyek magas színvonalon ábrázolják egy-egy település értékeit, a személyes kötődést csak helyben ismert történetekkel, legendákkal fűszerezve. A pályázók számára meghirdetett fődíj a gútai és a budapesti kiállításon való szereplés lehetősége volt, egy fényképezőgép, illetve hogy a hatartalan.net oldal szerzőivé váljanak. 

A legaktívabb térségnek Felvidék és Vajdaság bizonyult, de szép számmal adtak hírt magukról Erdélyből és a Partiumból is. A horvátországi magyarságot Bogi Anita  képviselte a pályázaton. Legfiatalabb pályázó a gútai Dániel Regő 9 éves, míg a legidősebb, a 80 éves Józsa Miklós Nagyenyedről volt. A legjobb képek a gútai kiállításon mutatják be az érdeklődőknek.

A projekt fő célja, hogy közösen szerkesszék a pátosz- és politikamentes www.hatartalan.net Kárpát-medencei oldalt, amely egy alulról jövő kezdeményezésként juttat el minél több információt a „végekről” a tömbmagyarság, az anyaország és minden érdeklődő felé.

A program keretében a Harmónium Egyesület 1-1 tagja rendhagyó tanórát tart a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskolában és a Corvin Mátyás Alapiskolában délelőtt.

A legjobb alkotásokat bemutató kiállítás helyszíne: Gútai Tájház, a megnyitó időpontja 17 óra.

 

Szólj hozzá