Három gútai fiatal is elküldte alkotását a Most mutasd meg településed kincseit című pályázatra

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Három gútai fiatal is elküldte alkotását a Most mutasd meg településed kincseit című pályázatra

2015.02.09 / 08:15
Február 6-án nyílt és február 28-ig tekinthető meg a Tájházban az a kiállítás, amelyet a Most mutasd meg településed kincseit című alkotói pályázatra beérkezett legjobb munkákból állítottak össze. A pályázatot a budapesti székhelyű Harmónium Független Kommunikációs Egyesület hirdette meg, a felvidéki társszervező pedig a helloGúta Polgári Társulás volt.

Február 6-án nyílt és február 28-ig tekinthető meg a Tájházban az a kiállítás, amelyet a Most mutasd meg településed kincseit című alkotói pályázatra beérkezett legjobb munkákból állítottak össze. A pályázatot a budapesti székhelyű Harmónium Független Kommunikációs Egyesület hirdette meg, a felvidéki társszervező pedig a helloGúta Polgári Társulás volt. A tárlaton a gútai Dániel Regő, Bombicz Ferenc és Németh Veronika egy-egy alkotása is látható; a kilencéves Dániel Regő a legfiatalabb pályázó címet is kiérdemelte.

„A Harmónium Egyesület fő tevékenységi területe a környezetvédelem. A tiszta levegőhöz, egészséges környezethez való jog viszont csak úgy tud realizálódni, ha saját életterünkben tudunk ésszerűen gazdálkodni forrásainkkal, természeti kincseinkkel, tehát ha lokálisan tudunk gondolkodni. Ezen a gondolatmeneten haladva jutottunk el a lokálpatriotizmushoz, itt találkozik a két, első hallásra talán nem igazán összefüggő terület, a környezetvédelem és a hagyományőrzés, a helyi értékek felkutatása és bemutatása. Érdekes látni, mit tartanak fontosnak bemutatni az emberek Erdélyben, a Partiumban, a Felvidéken, vagy éppen Kárpátalján, és ha a jövőben elvetődünk egyik vagy másik vidékre, remek úti célként is szolgálhatnak ezek a természeti kincsek, vagy épített emléket" – nyilatkozta portálunknak Gutjahr Zsuzsanna, az Egyesület elnöke. Pályázatukra közel 100 alkotás érkezett szerte a Kárpát-medencéből, amelyek egy-egy település, térség értékeit villantják fel, csak helyben ismert történetekkel, legendákkal fűszerezve. Pályázni fotóval, festménnyel, kisfilmmel, történettel, verssel is lehetett, néhány kisfilmet a gútai kiállításon is levetítenek. Az Egyesület honlapján (www.hatartalan.net) valamennyi alkotás megtekinthető.

A Harmónium munkatársai a pénteki nap folyamán ellátogattak a város három magyar alapiskolájába, ahol interaktív óra keretében meséltek az anyaországon kívüli élményeikről, a gyerekek pedig játékos kvíz során adhattak számot arról, milyen ismereteik vannak a külhoni magyarokról. „Vendégeink arra is kíváncsiak voltak, mit jelent a diákok számára szülőföldjük, mi jut először eszükbe, ha azt hallják: Gúta. Talán nem meglepő, hogy az első helyen a hajómalom szerepelt, a másodikon folyóink, a harmadikon a Dögös. A negyedik helyre a családot, a barátokat helyezték a gyerekek" – árulta el Forró Tibor, a hellóGúta elnöke.

A mostani pályázat, illetve kiállítás csupán az első állomása egy jövőbeni szorosabb együttműködésnek a két társulás között. „Az elkövetkező években az unió mindenekelőtt a határon átnyúló projekteket támogatja majd, ehhez keresett felvidéki partnert a Harmónium, mi pedig örömmel fogadtuk a megkeresést" – mondta Forró Tibor. Gutjahr Zsuzsanna már a legközelebbi projektről is beszámolt. Március elsején nyújtják be Vizek, amik összekötnek című közös környezetvédelmi pályázatukat a Visegrádi 4-ek keretében. Valljuk, a Duna nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. A víz által nagyon kifejezően tudjuk láttatni azt, hogy ha valahol szennyezik, elvesznek belőle, azzal másokat károsítunk meg. Ezzel a problematikával viszont csak együttgondolkodva tudunk kezdeni valamit" – ismertette a pályázat lényegét Gutjahr Zsuzsanna.

(villagutta)