Fogadjuk el a másságot!

Üdvözöljük Gútán!
2021. április 21. szerda, Konrád

Fogadjuk el a másságot!

2015.04.04 / 09:06
Április másodika az Autizmussal élők világnapja volt, amelyről megemlékezett a gútai Szabadidőközpontban működő Domino Klub is.

„Nem szükséges nagy dolgokat végbevinnünk.

Vigyünk végbe kicsiket nagy szeretettel.” (Teréz anya)

 

Április másodika az Autizmussal élők világnapja volt, amelyről megemlékezett a gútai Szabadidőközpontban működő Domino Klub is.

Az autizmus olyan fejlődési rendellenesség, amelynek egyik fő jellemzője, hogy az érintett személy nehezen köt szociális kapcsolatokat. Ebből kifolyólag kommunikációs, tanulási és viselkedési zavarok léphetnek fel nála. Jellegzetes lehet az egyoldalúság és az aktivitások hanyagolása. Nem egy esetben sajnos dührohamok kísérik, ami tulajdonképpen egyfajta védekezés a külvilág ingereivel szemben.

Az autizmussal élők viszont oktathatók, nagyon sokan közülük kimagasló intelligenciával rendelkeznek. A leghatékonyabb terápia a számukra az oktatás, a munka, a változatlan napirend és a speciális egyéni hozzáállás. Minden embernek joga van – lehetőségeihez mérten – teljes értékű életet élni, joga van a toleráns bánásmódhoz.

SAM 4592

A Domino Klub lelkes csapatának tagjai a világnap alkalmából a toleranciára, másság elfogadására, és az integráció fontosságára szerették volna ráirányítani a gútaiak figyelmét. A kék szín az autizmussal élők jelképe, ezért kék pólókba öltözve tájékoztató szórólapokat osztogattak a járókelőknek a városi hivatal előtti téren. A bejáratot sok-sok kék lufival díszítették, így az arra járók már távolról felfigyelhettek akciójukra.

Ezúton is köszönjük, hogy városunkban segítőkészen állnak az emberek ezekhez a saját világukban élő emberekhez, köszönjük az iskoláknak és a város vezetésének is a támogatást.


Héderváry Márta, a Domino Klub vezetője