Az 1. vállalkozói fórum témája a mezőgazdaság volt

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Az 1. vállalkozói fórum témája a mezőgazdaság volt

2015.06.02 / 06:22
Vállalkozói fórumot szervezett 2015. május 28-án a gútai önkormányzat vállalkozói, mezőgazdasági és városfejlesztési bizottsága, amelyen a mezőgazdasági vállalkozók támogatási lehetőségeiről, a régiófejlesztésről és a támogatási források szakszerű felhasználásáról esett szó.

Vállalkozói fórumot szervezett 2015. május 28-án a gútai önkormányzat vállalkozói, mezőgazdasági és városfejlesztési bizottsága, amelyen a mezőgazdasági vállalkozók támogatási lehetőségeiről, a régiófejlesztésről és a támogatási források szakszerű felhasználásáról esett szó.

Az egyes témakörökbe ismert szakelőadók nyújtottak betekintést.

Pavel Koncoš egykori mezőgazdasági miniszter az élelmiszer-önellátás fontosságáról beszélt, kiemelve a környező országok ez irányú tapasztalatait: Lengyelország, Bajorország, Magyarország komoly előrelépéseket tett az önellátás terén. Rámutatott a falvak, városok regionális összefogásának lehetőségére a közös pályázatok benyújtása során. Ezek a pályázatok szinte minden területen kihasználhatók.

20150528 184651

Varjú János ismertette az aktuális támogatási lehetőségeket. Kiemelte, mennyire fontos, hogy időben elkészüljenek a tervdokumentációk és vállalkozási tervek, mivel nagyon rövid idő lesz a pályázatok benyújtására. Az új kiírások a nyár folyamán várhatók. Lehetőség lesz támogatást igényelni a géppark felújítására, beruházásokra, mezőgazdasági termékek feldolgozására, és a kezdő mezőgazdasági vállalkozók is részesülhetnek támogatásban. Kitért a pályázatok buktatóira, hasznos tanácsokkal szolgálva a résztvevőknek.

Meglepetésvendégként megjelent a fórumon Pasztorek Sándor, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara alelnöke, aki a támogatási források összegéről és a támogatási kérelmek benyújtásának várható határidejéről tájékoztatta az egybegyűlteket.

A szakelőadók teret adtak a közönség soraiból érkező kérdéseknek is.

A rendezvényt a Gúta városa, Horváth Árpád polgármester, a Hapeko, a Lebeco, a Biofeed, a helyi mezőgazdasági szövetkezet és a Városi Művelődési Központ támogatta.

20150528 201025

Németh Iveta, a vállalkozói, mezőgazdasági és városfejlesztési bizottsága elnöke kifejtette: „Fontosnak tartom az ilyen jellegű fórumokat, összejöveteleket, beszélgetéseket, főleg azért, hogy a  vállalkozókat és lakosokat tájékoztatni tudjuk az aktuális lehetőségekről. További hasonló rendezvényeket is tervezünk más vállalkozói területeken, amelyekre az adott téma szakértőit hívjuk meg. A kötetlen beszélgetés, az aktuális információk, hasznos tanácsok és a tapasztalatok átadása remélhetőleg segíteni tudja majd a nem könnyű helyzetben lévő helyi és környékbeli vállalkozókat.”

(villagutta)