Felújítások zajlanak a csörgői szivattyúállomáson

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Felújítások zajlanak a csörgői szivattyúállomáson

2015.07.01 / 12:35
Megvalósul a csörgői szivattyúállomás felújítása, amire a környezetvédelmi minisztérium által az EU-s pénzügyi alap keretében mintegy 2,1 millió eurós vissza nem térítendő anyagi hozzájárulást hagyott jóvá.

Horváth Árpád polgármester érdeklődésünkre elárulta, hogy sokáig tartó egyeztetések előzték meg a beruházás szükségességét.

„Tavaly éppen a környezetvédelmi miniszter jelezte, az itteni térség vízelvezetésének egyik megoldása érdekében mindent megtesz, hogy megvalósulhasson a szivattyúállomás felújítása, amire idén a minisztérium több mint kétmilliós anyagi támogatást hagyott jóvá.” - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a szivattyúállomás jelenleg rendkívül rossz állapotban van, ami nem teszi lehetővé a megfelelő működését.

„A szivattyúállomás teljes felújítása indokolt, hogy teljesítse az árvízvédelmi rendszerben betöltött szerepét. A már meglévő szivattyúrendszert még 1932-ben építették ki és jelenleg nem felel meg az alapvető működési elvárásoknak. Tervben van három darab nagy teljesítményű búvárszivattyú beüzemelése. A megoldás része még a szivattyúállomás menti árvízvédelmi töltés magasabbá tétele illetve mobilgát kialakítása valamint új, vízszennyeződést felfogó öntisztító berendezés beszerelése is.” - mondta Horváth.

Az előkészítési munkálatok már megtörténtek, jelenleg megkezdték a felújítást, amik a nyári hónapokban eltartanak. A működésért a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi belvízkezelési részlege felel.

-br-