Gútai orgonista Körmöcbányán is lenyűgözte hallgatóságát

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 8. szombat, Mihály

Gútai orgonista Körmöcbányán is lenyűgözte hallgatóságát

2015.07.21 / 08:58
Nem spórolt a dicsérettel a híres-neves orgonazene-szakértő, Stanislav Kowalski, amikor meghallotta a gútai Nagy István orgonahangversenyét. A magas színvonalú, fellépőkként csakis a legmagasabb művészi értékekkel bíró orgonaművészek találkozóján, a Körmöcbányai Vár-orgona-fesztiválon olyan virtuozitásáról adott tanúbizonyságot, hogy sem a közönséget, sem pedig a szakmát nem hagyta hidegen.

Sőt, a koncertet követő vastaps a lelkes közönségtől mindenképpen azt jelzi: olyan értékes művészi tehetséggel megáldott gútai fiatalemberről beszélünk, akit méltónak találnak egy ilyen nagynevű és nemzetközi szakmai érdeklődés középpontjában álló fesztiválon való megjelenésre.

Nagy István és Ján Bulla

Mindezekre ékes bizonyíték az a dicséretorgia, amit az orgonaszakértő adott Nagy István számára. A fesztivál hivatalos oldalán kelt rövid értekezésben Kowalski azt ecseteli, mennyire nem volt szándékuk alfesztivált rittyenteni a már meglévő fesztiválra, csakhogy a szlovákiai ifjú művészek, Nagy István mellett Mária Budáčová és Ján Bulla, ilyen jellegű bemutatását is szükségesnek tartotta.

„Nagy István már játszott két nagy műsort a körmöcbányai fesztiválon, most fél szólóhangversenyt adott, amelynek repertoárja átiratokból állt. Három részletet hallhattunk Csajkovszkij Diótörőjéből, amik igazán impozáns melódiával örvendeztettek meg minket, de a regiszteri gazdagság is kiemelendő, amit jelentős ritmikusan motivikus jegyekkel dúsított. Nagy már itt azt jelzi, hogy közel áll hozzá a romantikus hangfestés, örömmel játszik vele és kedvére formázza. Bizonyosan nem sikertelenül, ám a közönség leginkább Grieg Peer Gynt szvitjét értékelte, amit Nagy igazán remekül játszott. Legyen az a bevezető Reggel, vagy a tempósan és színesen formázott szomorkás zene, az Aase halála rész, vagy éppen az Anitra tánca.” – írja a szakember.

Majd kicsit kielemzi Nagy István játékát, amit minden tekintetben rendkívül magas szintű elismeréssel véleményez. Zárszóként igazán tetszetős őszinte meglátással engedte útjára a gútai fiatalembert.

„Három évig mutattuk be Nagy Istvánt, mint egy kiváló egyházi orgonistát. Reméljük, nem feleslegesen. Nagy István Gútán tevékenykedik és hisszük, hogy az ottani hívek értékelik, milyen remek orgonistájuk van, mert ő bármelyik nyitrai vagy pozsonyi templom vagy katedrális éke lehetne. Elképzeléseink vannak a vasárnapi vagy ünnepi misék finom zenei kíséretéről, ami az érzékekre rendkívül mívesen ható, virtuóz-kifejező utójátékba torkollik, ami mindig is az orgonaművészet fejlődésének alapját képezte. – fogalmazott értekezésében Kowalski.

Véleményét azzal zárta, hogy számukra jelenleg az volt a legfontosabb, hogy Nagy a külön erre az alkalomra összeállított műsorával nem kis művészi értéket adott a fesztiváljuknak és interpretációja után a látogatók fellelkesülve távoztak a körmöcbányai templomból.

Borka Roland

Forrás: kremnickyhradnyorgan.sk