Star Wars robotokról is szólt a Tudományok Napja Gútán

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Star Wars robotokról is szólt a Tudományok Napja Gútán

2015.11.12 / 13:00
Jövőre Gútára érkezik a Csillagok háborújából ismert R2D2 elnevezésű robot a helyi Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban tartandó Tudományok napjára.


Legalábbis ezt tervezi a győri Juhos Sándor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Robotika Szakosztályának alapítója, aki az immár kilencedik évfolyamába lépő Tudományok Napja elnevezésű program egyik fő előadója volt.

A „cuki robotikás humanoidok” keletkezéséről, alkalmazási és felhasználási területeiről és céljáról szóló magával ragadó előadás alatt elhangzott, hogy a jelen tudásunk szintjén és a fennálló eszközeink segítségével nem lehetséges valóban gondolkodó és érző robotot megalkotni, hogy erre a világ összes szervere nem lenne elég. Juhos elárulta, új inspirációra találva célja megépíteni egy működőképes robotot a Csillagok háborúja filmből, mégpedig tervei szerint az R2D2-t keltené életre. Az előadás végén a diákoknak lehetőségük volt élőben is megtekinteni a Juhos által készített robotok látványos bemutatóját.

A november 12-én, csütörtökön, tartott tudományos napon huszonnégy település mintegy kétszáz diákja vett részt. A cseppek a tudomány tengeréből alcímet viselő akción számos érdekes és értékes szakelőadásokat hallhatott a szépszámú diáksereg.

A robotika mellett Sógor Dániel, a budapesti ELTE Társadalomtudományi karának egyetemi tanára az arab világról tartott előadást, Nagy Norbert szegedi orvos az újdimenziós orvoslásról szólt, Ozogány Ernő mérnök a Titanic-szindrómáról értekezett, illetve Póczik Szilveszter, a magyar Országos Kriminológiai Intézet történész-kriminológusa a kriminológia tudományáról és néhány aktuális kérdéséről beszélt a diákoknak, s egyfajta levezetésképpen a galántai VándorLÁSS társulat egyik tagja, Kálmán Tamás Izlandról adott érdekfeszítő előadást.

Tóth Árpád, az iskolaközpont igazgatóhelyettese, főszervező érdeklődésünkre elárulta, mindig az aktuális kérdések megvitatására valamint a legújabb tudományos felfedezések bemutatására hegyezik ki a tudományos napot. „Nagy öröm számunkra, hogy lassan már meghívót se kell küldeni, hiszen visszatérő vendégeink vannak. Előfordulhat, hogy kinőjük az iskola kereteit. Idén több régióból, tíz középiskolából és tizennégy alapiskolából is érkeztek diákok és pedagógustársak, Szenctől Tatabányáig. Ez egy remek alkalom arra, hogy felkeltsük a közép- és alapiskolás diákok érdeklődését a tudományok világa iránt, valamint egyúttal ápoljuk baráti kapcsolatainkat és erősítsük együttműködésünket a szűkebb és tágabb régióban működő iskolák, azok tanulói és pedagógusai között. – fogalmazott Tóth. Rendezvényüket Gúta önkormányzata valamint a Balassi Intézet/Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Rákóczi Szövetség is támogatta.

A tudományok napja szerves részét képezi a Heuréka! – Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő. Az immár ötödik alkalommal megrendezett versenyen kilenc csapat mérte össze tudását. A háromtagú szakzsűri által figyelt megmérettetésen hét szöveges-képes feladatot kellett megoldaniuk a háromtagú csapatoknak, ezúttal a közlekedés volt a központi téma.

Harmadik helyet a komáromi Marianum iskolaközpont Mórocz Balázs, Lipták Ákos, Fábik Orsolya, felkészítő tanár: Tóth Gábor alkotta csapat végzett. Második lett az érsekújvári Pázmány Péter gimnázium Gőgh Réka, Nagy Vivien, Bombicz Eleonóra, felkészítő tanár Mojzes Ildikó alkotta csapat. Messze legtöbb pontszámmal az élen végzett a szenci Molnár Albert gimnázium Simon Dóra, Tirinda Eszter, Takács Péter, felkészítő tanár Filler Krisztina alkotta csapat. A tudománytörténeti vetélkedő öt évvel ezelőtt Galo Vilmos történész ötlete alapján született meg és négy éves váltakozó tematikájú ciklusokkal számoltak. Jövőre a Tudományok Napja a tizedik évfolyamába lép és a főszervező, Tóth Árpád sejtelmes közlése szerint igazán rendhagyónak és nagyszabásúnak ígérkezik.

Borka Roland

A szerző felvételei

Kapcsolódó cikkek