Gútáról Vágsellyére és Érsekújvárba is kerekezhetünk

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Gútáról Vágsellyére és Érsekújvárba is kerekezhetünk

2016.01.07 / 10:35
Új kerékpárutakat terveznek Gútától és a városon belül is. Tájékoztatott Domin István, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke, aki arról számolt be, hogy a közlekedésügyi és régiófejlesztési minisztérium pályázatán mintegy negyvenezer eurót nyertek az Eurovelo 6 kerékpárút további szlovákiai szakaszainak tervdokumentációjának elkészítésére.

Az említett összegből fedezik a Gúta –Vágsellye (34 km), a Gúta – Érsekújvár (9 km) és a Gúta – Ifjúságfalva (5 km) közti szakasz illetve a Gútán belüli hét kilométeres kerékpárút tervdokumentációjának elkészítését. Ezek a szakaszok aztán rákapcsolódnak a három éve átadott Gúta – Komárom közti kerékpárútra, amely az részét képezi.Eurovelo 6 

Az egy tucatnyi települést összefogó társulásnak (Gúta, Vágsellye, Érsekújvár, Szímő, Kamocsa, Negyed, Vágtornóc, Sókszelőce, Ifjúságfalva, Naszvad, Vágfarkasd és Andód) tíz százalékos önrészt kell biztosítania.

A Vág-Duna-Ipoly Regionális társulás további negyvenezer eurót nyert a Csicsó–Komárom és Karva–Párkány közt megépítendő kerékpárút tervdokumentációjának elkészítésére is. A kivitelezéshez szükséges anyagi eszközöket európai uniós forrásból, a 2016-os Interreg programból biztosítanák.

„Egyelőre a Csicsó-Komárom közti szakasz kivitelezésére összpontosítunk. Erre már építkezési engedélyt is szereztünk. Ez meglehetősen hosszú, mintegy harmincnyolc kilométeres szakasz, így két részre bontva fogjuk megépíttetni. Azaz első körben Csicsó-Nagykeszi, aztán Csallóközaranyos-Komárom szakaszok kerülnek kiépítésre. Minden a pályázatoktól függ. A Gútát is érintő pályázatnál csak a tervdokumentációt készíttetjük el, a megvalósítás később fog megtörténni. – nyilatkozta portálunknak Domin István.

Hozzátette, a kerékpárutak kiépülése hozzájárulhat az érintett települések kerékpáros turizmusához. Az Eurovelo 6 szlovákiai szakasza 168 kilométer hosszú, s ha elkészül, akkor a Duna mentén Párkánytól egészen Bergig lehet majd kerékpárúton eljutni.

Borka Roland