Itt a nyár! Élvezze a folyót!

Üdvözöljük Gútán!
2020. február 16. vasárnap, Julianna

Itt a nyár! Élvezze a folyót!

2016.06.02 / 11:08
Júniusban, a leghosszabb nappalok havában első alkalommal kerül megrendezésre a Napforduló a Dunán elnevezésű rendezvény, amelynek keretein belül egyedülálló programsorozat indul a folyón és környékén. A nyilvánosságnak lehetősége nyílik arra, hogy felfedezze a folyót és megismerje annak színes életét és eldugott helyeit. Dévénytől Párkányig zajlik majd a programsorozat, beleértve a Kis-Dunát is. Az elképzelés kezdeményezője a Közép-európai Alapítvány (Stredoeurópska nadácia) Duna Alap támogatási programja (Dunajský fond), amelyhez több mint 40 szervező csatlakozott.


 

A kezdeményezésnek köszönhetően megközelítőleg 40 különféle érdekes program kerül majd megrendezésre. Többek között sportesemények és versenyek, művészeti események, hajózás, evezős tanfolyam, környezetvédelmi tevékenységek, gyermekprogramok, dokumentumfilm-vetítés, csónakázás, kiállítások, oktató jellegű kirándulások, kerékpáros rendezvények, a természet megfigyelése, tanulmányi kirándulások és további programok, amelyeket hozzáértők biztosítanak a nyilvánosság számára. Az esemény olyan emberek szervezése alatt áll, akik jól ismerik a folyót, ugyanis életstílusuk, hivatásuk vagy lakóhelyük révén össze vannak kötve azzal. A rendezvények egész júniusban, valamint az első júliusi „bónusz” hétvégén folynak. A programok kínálatából minden korosztály bátran válogathat, beleértve a gyermekes családokat is. A látogatók beküldött fotóikkal megoszthatják élményeiket a nyilvánossággal is. A legérdekesebb képek június 30-án, a záróesten tekinthetőek majd meg a pozsonyi Magio strandon. Az események pontos ütemterve, ahogy a szervezők listája is, megtalálható a www.slnovratnadunaji.sk oldalon. 

Az eseményt az 5 legnagyobb Duna menti város támogatta – Pozsony, Somorja, Komárom, Párkány és Gúta – amelyek csatlakoztak az együttműködés gondolatához, melynek célja a partok felélesztése és a nyilvánosság érdeklődésének felkeltése a folyó és annak értékei iránt. A Napforduló a Dunán rendezvényhez a magánszektorból is többen csatlakoztak, akik ezzel támogatták a projekt megvalósulását. Egyre többen tudatosítják, hogy a folyó jelentheti az egyik kulcsot a jobb élethez a városokban és vidéken is. A Napforduló a Dunán a folyó ünnepe és egyúttal több mint 40 rendező eredményes munkája, akik önként csatlakoztak a projekthez és munkájukkal egyedi élményt készítettek elő a nyilvánosságnak. A látogatók Dévénytől Párkányig, valamint a Kis-Dunán, életet hoznak majd a folyó partjaira, és aktív módon tölthetik el szabadidejüket. 
A Napforduló a Dunán a folyó megismerésének egy új lehetősége. A projekt kezdeményezője a Duna Alap, a megvalósítója pedig a Közép-európai Alapítvány (Stredoeurópska nadácia). 
Élvezze a folyó adta lehetőségeket és válogasson a programok közül!