Durva időjárás-változás lesz Gúta környékén is

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Durva időjárás-változás lesz Gúta környékén is

2015.07.08 / 08:31
Legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást rendelt el a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet térségünkben is. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy rendkívüli mintegy 36-38 fokos forróságra kell szerdán számítani. A riasztás tíz órától este hatig érvényes. Ilyenkor fokozottan kell ügyelni a kellő mennyiségű folyadékbevitelre


Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is szélsőséges igénybevétel éri, a szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Ha nem feltétlenül szükséges ne tartózkodjanak hosszabb ideig a tűző napon, igazán nagy a leégés veszélye és a hőguta lehetősége is. Ne feledkezzenek meg a házi kedvencekről sem, árnyékos helyet alakítsanak ki nekik, illetve mindig legyen számukra elérhető tiszta, hideg víz.

Elsőfokú viharriasztás is érvényben van, ugyanis a meteorológusok előrejelzései szerint a tikkasztó hőséget erős viharral érkező hidegfront fogja megtörni, amely követően jelentősen, több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet. Felhőszakadás (akár 20-40 mm-es csapadék), szélvihar, heves zivatarok illetve helyenként erős jégverés is előfordulhat. A viharok mentén átmenetileg árvízi jelenségek lehetségesek: megemelkedett talajvíz, elöntött pincék és telített vízárkok, helyenként kisebb károk keletkezhetnek.

-br-