Vörös riasztás a hőség miatt

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Vörös riasztás a hőség miatt

2015.08.10 / 08:00
Legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást rendelt a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet térségünkben az elkövetkezendő napokban is. Extrém magas hőmérséklet, akár negyvenfokos forróság is előfordulhat a következő több mint egy hétben.


A továbbiakban is marad a trópusi idő, száraz, napos időre lehet számítani, elvétve záporral. Tovább melegszik a levegő hőmérséklete, Gúta és térségében is 38 fokra lehet számítani. Csapadék nem valószínű, mérsékelt marad a délies szél. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

A fülledt meleg időben fokozott veszélynek van kitéve az egészséges szervezet is, ám leginkább a gyermekeket, időseket valamint a betegeket viseli meg. Nagyon fontos ügyelni a kellő mennyiségű folyadékbevitelre. A szakemberek figyelmeztetnek, naponta legalább négy liter vizet fogyasszunk, nagy a hőguta veszélye. Kerüljék a zsíros, nehéz, sós ételeket, valamint a cukros, alkohol- és koffeintartalmú italok fogyasztását. Ha nem feltétlenül szükséges ne tartózkodjanak hosszabb ideig a tűző napon. Gondoskodjanak házi kedvenceikről is, legyenek árnyékban és mindig álljon rendelkezésükre, friss víz.

Az előrejelzés szerint némi javulás augusztus közepétől várható, amikor is heves záporok, zivatarok törik meg a szélsőséges forróságot, de továbbra is marad a meleg, nyárias idő. Némi lehűlés a hónap végén várható.

-br-