Interjú Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével: „Épül a város!” II. rész

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 15. szombat, Zsófia

Interjú Horváth Árpáddal, Gúta polgármesterével: „Épül a város!” II. rész

2015.10.30 / 10:49
Kiegyensúlyozott tervezettel indult a csökkentett tagszámú gútai képviselőtestület. A zavartalan munkához folyamatos egyeztetésekre van szükség, azonban Horváth Árpád polgármester szerint mindez egy jól működő és következetes célkitűzés megvalósítását irányozza elő.


Legutóbbi testületi ülésen szó volt arról, hogy a város jól gazdálkodik, illetve több pénzzel rendelkezik a tervezettnél. Dicséretek is elhangzottak, hogy ezzel a város visszatér a tíz évvel ezelőtti aránylag kiegyensúlyozott állapotokhoz. Ez mire ad lehetőséget, fellélegezhet a város?

Egészen 2007-ig jól haladtunk, majd jött a gazdasági világválság, ami Gútát is súlyosan érintette. Jóval kevesebbet kaptunk az államtól, és a tartalékalapunkat teljesen feléltük. Volt, hogy adóssággal zártuk az évet, több hónapos elmaradásaink, kifizetetlen számláink voltak. Nehéz idők voltak. Foganatosítottunk spórolási intézkedések, megszorítások. Egyrészt ezek segítettek, a másik, hogy újra élénkül a gazdaság és az állam időben folyósítja a részesedési adókból befolyt részarányos pénzösszeget. Továbbá elég jelentős telekeladás is volt az ipari zónában, illetve a banki részvényeinket eladtuk, mint arról már korábban is jeleztem. Rendbejött a költségvetésünk, naprakész könyvelésünk van és időben tudjuk fizetni a számlákat. Nyugalomra ad okot.

Téma volt még az ülésen, hogy a város jövőre is számos beruházással számol. Említésre került, hogy az ún.: Déli zónában eladásra kerültek telkek. Mikor kezdődik meg a közművesítés?

Akkor lesz igazán vonzó, ha közművesítésre kerül sor. Úgy tervezzük, 2016. március-április tájékán már megtörténhet.

Hitelt vesz fel a város, mintegy 169 ezer eurót. Mire lesz elég ez a pénz?

Volt az önkormányzatnak egy döntése, komoly összegről van szó, de szükséges volt ezt meglépni. A pénzt a Corvin Mátyás Magyar Tannyelvű Alapiskola mellett működő konyha korszerűsítésére kerül sor. Egy nagy központi konyha épül, mintegy ezer főre lesz lehetőség főzni. Enyhe spórolást várunk ettől az intézkedéstől. Igény esetén diabetikus ételeket is főzethetünk. Ez a jövő év egyik legnagyobb beruházása.  

Korábban foglalkozott a város a Radnóti utca sarki házának kérdésével, az alkalmazkodni képtelen lakók által gerjesztett probléma kapcsán még lakossági fórumot is szerveztek. Városi segítséggel is hathatós intézkedéseket hoztak, minek következtében kilakoltatták az ott élőket. Már egy ideje üresen áll a ház. Mi lesz a további sorsa?

Jelenleg egy végrehajtói cég kezeli az ügyet, egy gútai vállalkozó bejelentette igényét és megvásárolja az ingatlant. Zajlik az egyezkedés. Ez nem városi fennhatóság alá tartozik.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy vannak ún.: hajléktalanok, akik a parkokban tanyáznak és tevékenységükkel zavarják a környéket. Tavasszal úgy nyilatkozott, hogy megpróbálnak rendet tenni, mégpedig a rendőrség bevonásával. Mikor történik meg?

Nem szeretem a hasonlításokat, azonban Érsekújvárott vagy akár Komáromban is vannak, látható helyeken. Gútán hatan-heten vannak, és őket onnét elüldözni nem igazán lehet. Főleg nem erőszakkal. Téved bármelyik képviselő, aki azt gondolja, hogy gumibotokkal elüldözhetjük őket. Ezek az emberek ott vannak, gútaiak. Ne alkoholizáljanak ott, ne szemeteljenek, ne legyen rendbontás. Éppen ennek érdekében egyeztettem a városi rendőrséggel, hogy minden törvényi eszközt felhasználva próbálják kezelni a helyzetet. Nem lehet őket onnét elzavarni, ők is emberek. Minden városban észlelni ezt a jelenséget. Mindenképpen odafigyelünk erre is. Ne zavarják az ott pihenni vágyók nyugalmát!

Másik ilyen kardinális téma a menekültkérdés, ami még a gútaiakat is foglalkoztatja, beszélgető est is létrejött ebben a témában. Mi az álláspontja?

Érdekes, foglalkoztatja az embereket, mindenhol beszédtéma. Figyelemmel kísérem a fejleményeket. A világot, Európát megrengető esemény. Bízzunk benne, hogy Szlovákiát annyiban fogja érinteni, hogy négy-öt átmeneti szálláshelyen lesz elhelyezve néhány száz menekült. Mindenképpen elhatárolódom azoktól, akik azt mondják, nem beengedni, kizavarni őket. Biztos vannak köztük nem tiszta szándékkal érkezők is, akik megélhetési szándékkal jönnek, vagy bűnözők. Azt mondom, sajnálom és együttérzek azokkal, akik családostul, pici gyermekkel érkeznek. Ha figyeljük a két-három évvel ezelőtti eseményeket, míg nem indultak el a migránsok, arról volt szó, hogy embereket fejeznek le, falukat irtanak ki. És az ott élők útra kelnek, és nekik teljesen mindegy, hogy Európában bántalmazzák őket és hetekig egy helyen rostokolnak. Nekik az életük a tét. Ezeket megértem, mert ez egy normális reakció. Segíteni kell, valamilyen humánus úton. Látom a képeket, hogy tömegesen érkeznek, átlépik a zöldhatárt. Napi tízezrek érkeznek. Embertelen. Szerintem erre nincs jelenleg hatékony megoldás. Még Angela Merkel se tudja, mit csináljon. Nem támogatom, hogy tárt karokkal fogadjunk napi szinten tízezreket, de nagyon soknak bizony szüksége van segítségre.

Mitől van ez az ellenségeskedés az idegenek irányában?

Volt egy nagyon érdekes beszélgetésem szociológusokkal. Azt mondják, hogy mindennek a gyökere a félelem. Nem kell csodálkozni ezen, hiszen az ember egyik természetes ösztöne a félelem. Félünk a szomszédunktól, akit nem ismerünk. Ha más nyelven beszél mellettünk valaki az utcán, önkéntelenül is félrehúzódunk, ódzkodunk tőle, mégha nem is ismerjük. Hogyne félnék egy vadidegen, sötétebb bőrű embertől. A veleszületett félelem szüli ezt az idegenkedést. Erre játszanak rá a politikusok, ők gerjesztik és táplálják. Ők csinálnak belőle tőkét. A félelem ellen azonban semmilyen kerítés nem segít.

Ez azért is érdekes, mivel említette a téma átpolitizálását. Visszakanyarodva megemlíthető, hogy jövőre lesznek Szlovákiában a parlamenti választások és a Magyar Közösség Pártja színeiben Ön is megmérettetik. Mik a tervei e téren?

Biztos, nem lesz a negyedik hely, mint ami volt négy évvel ezelőtt, akkor nagyon elől voltam, és ha bejutott volna a párt, akkor mintegy tízezer szavazattal parlamenti képviselő lettem volna. Nem titok, mert kijelentettem, a legjobb tudásom szerint segíteni fogom az MKP-t, mivel kötelességemnek érzem. Őszintén megvallva semmi sem történik, ha nem fogok bekerülni a parlamentbe. Bőven elég, ha ellátom a polgármesteri és megyei képviselői tisztségből adódó feladataimat.

Ha már a megyei képviselőséget említette. Hogyan sikerült együttműködni más pártbeli képviselőkkel? Mennyire sikerül érvényesíteni az itteniek érdekeit?

Konszolidálódott a helyzet. Legfőképpen a kormányzó Smer és a KDH közti szakadás észlelhető. Talán a közelgő parlamenti választások miatt. Egymással sokat konfrontálódnak. Nem mondom, hogy mindenben támogatnak bennünket és mindenben képesek vagyunk megegyezni, de érezhető, hogy érkezik némi anyagi támogatás a komáromi kórházra, a magyar középiskolákra. Sőt, a komáromi járás úthálózatának egy részét felújítják, Bajcs, Búcs és Bátorkeszi, valamint Ekecs és Lakszakállas között.

Mi a helyzet a Gútát elkerülő út megépítésének tervéről?

Ez sajnos sokáig csak terv marad. Csak a területfejlesztési terv része lesz. Vannak sokkal rosszabb helyzetben lévő települések. Érsekújvártól Nyitráig vezető út mentén lévő települések, mint Nagykér és Berencs közútjai rettenetes állapotban vannak. Még az sincs megoldva. Szükséges, hogy azzal foglalkozzanak. Ha sikerül felújítani a főutat, akkor jobb lesz. Tavaly felújították a Vág feletti hidat.

Ami a körforgalmat illeti. Négyet terveztek, ebből egy készült el. Mi van a többivel?

Ezek jóváhagyott tervek, építési engedéllyel. Csak költségvetés nincs rá. Sőt, Lohótnál, a kanálisnál lévő útszűkület megoldására is van egy projekt, illetve a Kamocsánál a nagy töltésen lévő út javítása is tervben van.

Az önkormányzat legutóbbi ülésén eléggé vitatott téma volt a pályázatok beadása és azok sikeressége. A város tizenegy beadott pályázatából csupán egy lett sikeres, és felmerült, hogy mindez a lobbi-tevékenység hiánya miatt történt.

Sajnos ez egy ilyen időszak, nincsenek pályázatok, minden áll. Még az EU-s pályázatok is parkoló-pályán vannak. Csak kevesebb összegű pályázatok voltak meghirdetve, ezer eurótól tízezer euróig. A többit befagyasztották. Képviselői indítványra elküldtük a kérvényünket, még akkor is, ha közölték velünk, nem nyerhetünk. De elküldtük.

Van, aki figyeli ezeket a pályázatokat? Van felelős személy?

Természetesen. Jómagam, és vannak pályázatíró társaságok, akik naprakészen tájékoztatnak minket, illetve a városi hivatalban Finta Zoltán hivatalvezető és Rigó Marián szakreferens. Mindenre fel vagyunk készülve. Veszem a kritikát, de aki már pályázott, tudja, milyen körülményes. Ha tízből egy sikeres, az is eredmény. Előzőleg tízből öt volt sikeres, Gúta az egyik legjobb volt a komáromi járásban. Beadunk egy mintegy fél millió euró értékű pályázatot, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy az sikeres is legyen. Erre nagyon odafigyelünk. Nemcsak a város adja be a pályázatait, hanem például a csörgői szivattyúállomás is pályázati pénzből – 1,2 millió euró – újul meg és az is a várost fogja szolgálni. Az egyik nagy sikernek, eredménynek tekintem. Szó volt róla a kampányunkban is, közbenjárásommal az illetékes miniszternél sikerült elérni a megvalósítását.

Szintén fontos téma a magyar speciális iskola körül kialakult áldatlan helyzet, átköltözött a szabadidőközpontban. Ott csak március végéig maradhat. Mi tehet ez ügyben a város?

Voltam néhány napja a szabadidőközpontban körülnézni, megfigyeltem, és normális keretek között folyt a tanítás. Az egyik képviselő felhozta, szabadidős körök szűntek meg, erről azonban nem tett említést az igazgató. Ez egy átmeneti állapot. Legjárhatóbb útnak azt látom, hogy a speciális alapiskola a gyermekotthonban kapjon helyet. Politikai akarat kell hozzá, mert a két illetékes minisztérium – a belügyi illetve a családügyi – kell, hogy megegyezzenek. Úgy látom, jó irányban indult el a folyamat.

Még az érdekli az embereket, lesz-e jövőre adóemelés.

Szerintem nem. Középszinten vagyunk. Nem látom indokoltnak. Össze lehet hasonlítani más településekkel. A hivatal nem fog indítványozni adóemelést. Ami viszont nagy gond, és nem tudunk vele mit kezdeni, hogy a külterületeken élők ugyanannyi adót fizetnek, mint a városban lakók. Igazságtalan a rendszer, de ez a törvény. Lehet meg tudjuk oldani, hogy ha ezt nem is tudjuk csökkenteni, de másban támogatjuk a külterületeken élőket.

Ehhez kapcsolódik, hogy tervben van az adósok listájának nyilvánosságra hozása.

Nagyon körültekintően fogunk eljárni. Megértem a képviselőket, hogy hajtsuk be a kintlévőségeinket, és minden lehetőséget kihasználunk. És meg kell mondanom, csökkent a tartozások magassága. Jelenleg ez kb. százezer euró, aminek a jelentős része, legalább negyven százaléka tíz-tizenöt éves, mára már behajthatatlannak tűnő adósság, a volt Babetta-gyár területén egykor tevékenykedő, mára megszűnt és felszámolás alatt lévő vállalatoké. Csakhogy amíg a cégjegyzékben szerepel, addig mi sem törölhetjük a tartozást. Tehát nemcsak a kisemberek. Természetesen vannak olyanok is, akik nem veszik át a felszólítást, vagy olvasatlanul dobja a szemetesbe. Gútán az ingatlanadót az adózók kilencven kilenc százaléka befizeti, azaz csupán egy százaléka nem fizeti. Nagyobb rés mutatkozik a hulladékadó befizetésénél, ott nyolcvan százalékos a befizetési ráta. Összességében ez jónak mondható.

Borka Roland

Képarchívum