Végre megépülhet a szennyvíztisztító Gútán?

Üdvözöljük Gútán!
2021. május 12. szerda, Pongrác

Végre megépülhet a szennyvíztisztító Gútán?

2015.08.04 / 09:46
Előrelépés történt a gútai Csörgő városrészben megépítendő szennyvíztisztító állomás megépítésének ügyében.

 illusztráció (forrás: drv.hu)
Horváth Árpád (MKP) polgármester a testület hétfői ülésén elmondta, a múlt héten tárgyalások folytak a város és a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Rt. nyitrai fiókirodájában, ahol megállapították, minden szükséges dokumentum (beleértve az építkezési engedélyt is) rendelkezésre áll, hogy Európai Uniós pályázatra beadhassák az igénylést.

A szennyvíztisztító állomás költsége eléri a huszonnégy millió eurót, erre a pénzt az EU-s pályázaton lehet elnyerni, amit szeptember végéig szükséges benyújtani. Jelenleg a kérvények feltöltése történik. Ugyan a beadványt az illetékes minisztérium írja alá, azonban ott is elsőszámú ügyként kezelik a csörgői szennyvíztisztító megépítését, így nagyobb az esély a sikerre. Mi is minden tőlünk telhetőt megteszünk az ügy kedvező elbírálása érdekében. – fogalmazott az ülésen a polgármester.

Árgyusi Imre (független) képviselő, az árvíz- és környezetvédelmi bizottság elnöke üdvözölte az ügyben történet fejleményeket és köszönetét fejezte ki az építkezés megkezdésének elősegítésében megtett elöljárást.

Ferencz László (független) képviselő felszólalásában sajnálatát fejezte ki, amiért Szlovákia mintegy három milliárd eurótól esik el az EU-s pénzek lehívásának elmulasztása miatt. Horváth hozzátette, mindezeknek a legnagyobb kerékkötője a nem megfelelő közbeszerzési törvény.

A sikeres pályázattól függően az építkezés az elkövetkezendő egy-két évben megkezdődhet.

Borka Roland